ÅSIKT

Journalister måste söka upp tystnaden

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP
Amy Goodman.

Hon talar om att söka upp tystnaden. Om vikten av att bege sig till de platser och lyssna till de röster, som annars inte skulle märkas i offentligheten.

Så kan journalistiken bryta sig ur den kommersiellt drivna, konforma bild av verkligheten man i dag förmedlar.

Det säger Amy Goodman, amerikansk journalist och programledare för Democracy Now, en alternativ tv-show i USA. I veckan har hon tagit emot det alternativa Nobel-priset, Right Livelihood Award, i Stockholm.

–?De breda tv-kanalerna i USA är fulla av ett babbel som inte betyder något, säger hon.

Exakt samma politiska kommentarer dyker upp i alla program, och sällan får man

möta någon av alla de miljoner människor som verkligen berörs av de politiska besluten. Vi måste sluta arbeta som inbäddade journalister, och då menar jag både de inbäddade journalisterna i Irak, och de som bäddat in sig i det politiska etablissemanget i Washington.

Amy Goodman berättar om republikanernas konvent i Minnesota tidigare i år.

Tusentals demonstranter hade samlats utanför konventet för att protestera mot Bushs

politik. Polisen slog till med stor brutalitet och gjorde ingen urskiljning när de arresterade människor. Både Amy Goodman och hennes medarbetare greps av polisen, trots att de hade sina presslegitimationer fullt synliga. En polis slet av henne kortet och smulade sönder det.

Dagen efter släpptes båda, men först efter enorma påtryckningar från människorättsgrupper och bloggare. Senare frågade hon det högsta ansvariga polisbefälet hur journalister ska kunna bevaka det som händer vid ett konvent om de riskerar att arresteras.

Polischefen svarade att det bästa vore om alla journalister ansökte om att få bli ”inbäddade” i polispatrullerna.

–?De använder alltså samma logik i USA:s storstäder som de gör i Irak. Det är en ganska skrämmande utveckling.

Dagen efter mötte hon en polispatrull som hade med sig just en sådan inbäddad journalist. Han var från Fox News, USA:s mest Bush-vänliga tv-kanal.

Vad har hon då för förhoppningar på Obama som president?

Hennes svar gör mig till en början lite för-vånad. Hon är nämligen översvallande positiv.

–?Obama hade arbetat som lokal samhällsorganisatör i Chicago. Det fungerade som en mobiliserande kraft för organisationer och aktivister över hela USA. Miljontals människor skänkte pengar till hans kampanj.

Amy Goodman är mer tveksam till om Obama klarar av att leva upp till förväntningarna.

–?Hans val av medarbetare signalerar att han snarare kommer fortsätta den politik som dominerat Vita huset så länge. Jag menar, att låta Bushs försvarsminister fortsätta på den posten. Vad säger det om viljan att lämna Irak?

–?Det avgörande blir om det går att hålla liv i den gräsrotsrörelse som bar fram Obama. Kan de fortsätta ställa krav på honom, då kanske han kan stå emot de inflytelserika lobbyisterna i Washington.