ÅSIKT

En av de modigaste jag någonsin träffat

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Parvin Ardalan, en av Irans mest kända feminister, kommer till bokmässan i Göteborg.

Hon skulle kommit till Sverige redan 2007. Hon hade fått Palmepriset och var på väg till prisceremonin. Den iranska säkerhetstjänsten lät henne gå ombord på planet innan de förde bort henne. En brutal maktdemonstration.

Senare samma år dömdes hon till tre års villkorligt fängelse för att ha ”hotat statens säkerhet”. Hon hade arrangerat demonstrationer till stöd för kvinnors rättigheter. Flera hundra kvinnor hade visat sitt missnöje och bland annat krävt lika arvsrätt för kvinnor.

Jag mötte henne i Teheran förra sommaren.

Vi hade bestämt att träffas på ett kafé, men när jag berättade för taxichauffören vart jag skulle stannade han bilen flera kvarter därifrån. Han var livrädd för att förlora sin rätt att köra taxi om han kört en västerländsk journalist till Ardalan.

Väl framme slogs jag av hennes fysiska litenhet. Hon, utan tvekan en av de modigaste människor jag träffat, försvann nästan i stolen. När hon spände blicken i mig gick det ändå inte att undgå styrkan, den som gör att hon gång på gång vågar utmana det iranska systemet.

–?Situationen har blivit värre under de senaste åren, sa hon. Samtidigt har den iranska kvinnorörelsen blivit större. Det har skett en enorm förändring. Just nu sker protesterna mest i privatlivet. Kvinnor struntar oftare i reglerna och kräver större individuell frihet. Statens auktoritet håller på att bryta samman, och jag tror att protesterna snart kommer att bli mer öppna och offentliga.

Förra sommaren var jag osäker på vad hon menade. Under ytan är Iran ett långt mer pluralistiskt samhälle än schablonbilden i svenska medier visar, men skulle folk verkligen våga protestera?

Alla tidigare försök hade slagits ned med våld.

Nu vet vi att hon hade rätt. Det folkliga missnöje som vällde fram efter presidentvalet i juni visar att mullornas styre håller på att krackelera.

”Dagarna efter valet blev i sig historiens kvitto på ett patriarkats och en ideologisk stats oförmåga att utöva sin makt”, skriver Parvin Ardalan i det nya numret av tidningen Bang. ”Dessa dagar av protester i Iran är de vackraste dagarna i mitt liv.”

På fredag talar hon i Aftonbladets monter på Bokmässan.

Om inte säkerhetspolisen i Iran stoppar henne den här gången också.