ÅSIKT

Putin drar åt tumskruvarna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Vladimir Putin har tröttnat på protesterna som har pågått med varierande styrka sedan han återvaldes som Rysslands president i våras. Oron för att en arabisk vår ska spridas över Kaukasus har gjort att tumskruvarna dragits åt för oppositionella.

I måndags åtalades Maria Alyokhina, Nadezhda Tolokonnikovasom och Ekaterina Samutsevitch för ”huliganism”. De tre kvinnorna är medlemmar i den feministiska punkgruppen Pussy Riot, som vid flera tillfällen har genomfört fredliga aktioner mot bristen på demokrati i Ryssland.

Trion har suttit häktad sedan i mars efter att de i protest mot den ryskortodoxa kyrkans stöd för Putin hållit en

regimkritisk konsert i Frälskarkatedralen i Moskva.

Aktionen filmades och spreds på You­tube. Den visar hur kvinnorna i färgglada kläder och ansiktsmasker punksjunger att Jungfru Maria ska driva ut Putin. För det riskerar de sju års fängelse.

Hundratals ryska kulturpersonlig­heter har skrivit under ett upprop mot häktandet av Pussy Riot. Popgrupperna Franz Ferdinand och Red Hot Chili Peppers har uttalat sitt stöd till gruppen. I augusti gästar Madonnas turné Ryssland. Frågan i dag är inte om utan vad för slags ställningstagande mot åtalet hon kommer att göra.

Pussy Riot är långt ifrån de enda regimkritikerna som har råkat illa ut under våren. Oppositionspolitikerna Alexey Navalny, Sergei Udaltsov och Boris Nemtsov samt aktivisten Kseniya Sobchak har trakasserats och fått sina hem husrannsakade.

I tisdags gick Carl Bildt ut på Twitter och uttryckte sin oro över försöket att tysta Alexey Navalny. Många borde dela utrikesministerns ängslan över den ryska utvecklingen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jonna Sima