ÅSIKT

Björklund pratar inget om sin dumskola

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inte ett ord om jämställdhet eller feminism. Det var utmärkande i Almedalstalet av partiledaren för borgerlighetens traditionellt sett enda feministiska parti. Jan Björklund utgör därmed undantaget under Almedalsveckan. Hittills har varje partiledare – inklusive Jimmie Åkesson – gjort utspel riktade specifikt mot kvinnor.

En avslappnad Jan Björklund valde i stället att tala om ämnen som ligger den före detta majoren varmare om hjärtat: EU, EMU, arbetslinjen – och skolan, naturligtvis. 

Skolan har seglat upp som en av de viktigaste frågorna för väljarna inför valet nästa år. Till och med den allra viktigaste, enligt en ny Sifo-undersökning. Det har inte den folkpartistiske utbildningsministern tjänat på.

Satsningar på elitklasser, en utökad mängd prov och tidigareläggandet av betyg har bara lett åt ett håll – nedåt.

Folkpartiledaren förklarar varför. Det beror på den kravlösa flumskolan "med sin grund i 1968-rörelsen"! Och så Göran Persson!

Men, tillägger han, det kommer att vända. Exakt när förklarar han inte närmare inför den trots allt applåderande publiken.

Under Jan Björklunds sju år som skolminister i alliansregeringen har de svenska skolresultaten dalat i världsrankningen och kunskapsnivåerna har sjunkit drastiskt.

Om alternativen står mellan en flumskola och Björklunds "dumskola" borde valet vara självklart.

FAKTA

Tema: Liberalerna är Europas räddning.  

Retoriskt knep: Eftersom Visby funnits i 1 000 år måste vi handla med samma pengar som danskar och italienare. Annars blir det massaker.

Vad han vill att du ska tänka: De rödgröna är intoleranta latmaskar som vill höja skatten. 

Vad han inte vill att du ska tänka: Varför har du misslyckats så kapitalt med skolresultaten?