ÅSIKT

Filippa tror på en bra sommar

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I slutet av förra året samlade några sjuksköterskestudenter i Stockholm ihop 25 000 kronor. Därmed kunde de lägga högsta budet i P3:s ”Musikhjälpen” för en lunchträff med Stockholms hälso- och sjukvårdslandstingsråd, Filippa Reinfeldt (M).

När sjuksköterskestudenten Jonas Carlsson blev bjuden på lunch av Reinfeldt på Grand Hotel berättade han om den oro som sjuksköterskorna kände kring patientsäkerheten i sommar.

Landstingsrådets reaktion? ”Hon sa att hon förstår att det är tufft men att hon tror det kommer bli en bra sommar”, sa Jonas Carlsson till ETC Stockholm.

■ ■ ■

Han framförde även sjuksköterske­studenternas krav på 25 000 kronor i månaden som ingångslön. Svaret han fick var snopet.

”Hon sa att vi ändå fått mer lön kvar i plånboken med jobbskatteavdraget.”

Men nu verkar även Filippa Reinfeldt (M) anse att något måste göras. Larmrapporterna från vården har börjat hopas.

I en debattartikel på SvD Brännpunkt skriver hon att det be­h­övs 400 nya utbildningsplatser på sjuksköterskeutbildningarna i Stockholm.

■ ■ ■

Fast är det verkligen bristen på utbildad sjukvårdspersonal som är det stora problemet i vården? Inte enligt sjuksköterskan Päivi Vilkkavaara, som skrev en debattartikel i Aftonbladet förra veckan. ”Det råder ingen verklig brist på sjuksköterskor. De har flytt till arbeten utomlands eller arbetar med annat”, menar hon. 

Det sjuksköterskorna vill ha är fler kollegor, bättre arbetsmiljö och – framför allt – en god löneutveckling.

Men Filippa Reinfeldt undviker konsekvent frågan om högre löner.

Något tillskott – förutom ett femte jobbskatteavdrag – har inte sjuksköterskorna att vänta.

ARTIKELN HANDLAR OM