ÅSIKT

En fotbollsfest för framtiden

”Mycket möjligt att vi redan nu kan lägga EM till listan över särskilt minnesvärda mästerskap

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det finns vissa mästerskap man minns mer än andra. Fotbolls-VM i USA 1994 är definitivt ett av dem. Brolin och Dahlin blev idoler för Lotta Schelins och Zlatan Ibrahimovics generation.

Friidrotts-VM i Göteborg 1995 är ett annat. Det kanske inte är oförglömligt för de svenska prestationerna, utan främst genom att arrangemanget inspirerade en historiskt unik friidrottsgeneration med systrarna Kallur, Carolina Klüft, Kajsa Bergqvist, Christian Olsson och Stefan Holm.

Sverige lyssnar på Sundhage

Det är mycket möjligt att vi redan nu kan lägga Europamästerskapet 2013 för damer till listan över särskilt minnesvärda mästerskap.

Pia Sundhages svenska landslag har efter en trög start och två brända ­straffar mot Danmark ­vuxit för ­varje match. Motståndet har ­krossats.

Tekniken, passnings­spelet och de många målen har till och med tystat de värsta näthatarna. Oavsett om matcherna har spelats i Linköping, Växjö, Halmstad ­eller Göteborg har de lockat stor­publik.

Unga och gamla diskuterar laguttagningar och taktik. Tidningskrönikörer och tv-kommentatorer analyserar prestationerna med samma allvar som för herrfotbollen. Pia Sundhages klockrena matchkommentarer får – till skillnad från Erik Hamréns svamlande – stora delar av Sverige att lyssna.

Förväntningarna har växt

I världen är damfotboll fortfarande en mindre idrott än herrarnas, men vilken sport är inte det?

När TV4 visade fotbolls-VM 2003 ­frågade sig många om det skulle locka ­publik. I finalen mötte Sverige Tyskland och kanalen slog tittarrekord när ­närmare fyra miljoner svenskar bänkade sig framför tv:n.

På tio år har svenska landslaget för ­damer gått från att i princip vara betraktat som en avart till att bli folkkärt. ­Medan herrlandslaget har kastat oss mellan ­ilska och förtvivlan de senaste åren – med 4–4 bragden i Berlin förra hösten som ett av få lysande undantag – har damlandslaget varit mer framgångsrikt. Och när Pia Sundhage tillträdde som förbundskapten i fjol ­växte förväntningarna.  

En insirationskälla

I kväll spelar lands­laget semi­final mot Tyskland. Senast Sverige nådde så långt i ett EM för herrar var 1992. Även då ­arrangerades ­turnéringen på hemma-plan och motståndet var Tyskland.

Den gången ­åkte herrlands­laget ut med 3–2 i baken och Danmark blev finalmotståndare på ­Råsunda.

Nu har Sverige rimliga ­chanser att ta sig ända till den nya national­arenan i Solna där 50 000 kommer att sitta på ­läktaren.

Oavsett om äventyret ­slutar på Gamla Ullevi ­eller Friends Arena är en sak ­säker. Många unga spelare kommer att minnas EM 2013 som sommaren då de bestämde sig för att satsa på sin fotbolls-dröm.