ÅSIKT

Madonnas kritik stoppar inte Putin

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det har snart gått ett år sedan tre av medlemmarna i konstaktivistkollektivet Pussy Riot dömdes till – minst – två års fängelse för ”huliganism och religiöst hat”. Deras brott: De protesterade i färgglada ansiktsmasker mot Vladimir Putins allt mer totalitära ledarskap med en ”punkbön” i Moskvas Frälsarkatedral.

En av medlemmarna, Jekaterina Samutsevitj, blev benådad efter två månader. Men de två andra, Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova, har hållits kvar i några av Rysslands tuffaste straffläger.

■ ■ ■

Aljochina har överklagat domen och hungerstrejkat i protest. Men någon villkorlig frigivning har inte varit aktuell.

I går togs hennes ärende upp på nytt i rysk domstol. Samma dag publicerade Amnesty ett öppet brev där drygt hundra av världens största artister – däribland Madonna, Bruce Springsteen, svenska Neneh Cherry och Lykke Li – uttrycker sitt stöd till de fängslade kvinnorna.

Men artistkollegornas vädjan var förgäves.

Ännu en gång blev Maria Aljochinas benådningsansökan avslagen.

■ ■ ■

Det senaste året har ryska fängelser fyllts med Putinmotståndare.

I förra veckan dömdes en av hans största kritiker, Aleksej Navalnyj, till fem års fängelse, även om han är tillfälligt frisläppt. Ett tiotal av dem som var framträdande i fjolårets protester efter att Putin blivit omvald till president väntar fortfarande på att ställas inför rätta för uppvigling och samhällsstörande beteende.

Systematiskt håller Vladimir Putin på och tysta sina motståndare.

Inte bara Madonna och Bruce borde höja tonläget mot den allvarliga utvecklingen i Ryssland.