ÅSIKT

Bert Karlsson tjänar på flyktingars misär

Bert Karlsson driver nio flyktingboenden som omsätter tiotals miljoner. Samtidigt får han kritik för att bostäderna är undermåliga och har vägglöss.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bert Karlsson sitter i en solstol framför poolen vid sitt sommarhus. På ett uppslag i Expressen säger han att det är en spännande utmaning att driva privata flyktingboenden. Förra året ägde hans familjeföretag tre flyktingboenden som omsatte 50 miljoner kronor. I år driver de nio stycken – men målsättningen är att få tillstånd för 33 boenden. Det kan ge en omsättning på över en halv miljard kronor.

På Bert Karlssons förläggningar bor sammanlagt över tusen asylsökande. På deras första boenden i Sverige möts de av en miljö med få fungerande toaletter, bråk och stökiga utrymmen. "Vi har utslag från vägglös och maten är dålig", säger en trebarnsmamma som har flytt inbördeskriget i Syrien.

"Vägglössen får vi aldrig bukt med", är Bert Karlssons svar. Lössen finns i deras kläder och väskor, säger han vidare till Expressen. Smutsen och trasiga toaletter är resultatet av sabotage från de boende, hävdar han.

"Fullständigt oacceptabelt"

Migrationsverkets ställföreträdande generaldirektör, Mikael Ribbervik, säger till Aftonbladets ledarredaktion att han är upprörd över Berts uttalande.

– Det är fullständigt oacceptabelt med vägglöss på boendena. Det måste entreprenören åtgärda annars har de inte fullgjort kontraktet.

Mikael Ribbervik är även kritisk till att Bert Karlsson påstår att flyktingarna tar med sig ohyra och är bråkiga.

– Det är oerhört generaliserande. Jag förstår om många människor på boendena blir ledsna av att höra det här, säger han.

Miljonvinster

FN har tidigare gått ut med att världen nu står inför den värsta flyktingkatastrofen på 20 år. I år beräknas 61 000 personer söka asyl i Sverige, de flesta från krigets Syrien. Migrationsverkets egna lägenheter räcker inte till för att möta det ökande antalet asylsökande. Det har lett till att flera privata aktörer har startat flyktingboenden. Många av dem gör miljonvinster. Kritiken mot standarden på flera av förläggningarna har varit stor.

Bert Karlsson säger själv att det är lönsamt att driva flyktingboenden. "Det är klart att det blir en hel del pengar." Redan på 90-talet drev han ett flyktingboende i Skara. Men fram till 2006 ägde han skivbolaget Mariann Records som bland annat gav ut skivor med den rasistiska gruppen Ultima Thule. På 1990-talet var han med och grundade det främlingsfientliga och högerpopulistiska partiet Ny Demokrati.

I dag säger Bert Karlsson att han inte skulle låta sin dotter gifta sig med en muslim. "Jag har svårt för en annan religion, det funkar ju inte."

På hans flyktingboenden bor utsatta människor som har flytt krigets fasor, tortyr och förtryck. De förtjänar bättre.