ÅSIKT

Id-kontrollerna skadar Sverige

Foto: TT
Gränskontrollerna förlängs.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Id-kontrollerna på buss, färjor och tåg från Danmark till Sverige förlängs i tre månader till den fjärde februari. Det ­meddelade infrastrukturminister Anna Johansson (S) på onsdagen. Men beslutet dröjer om även de inre gränskontrollerna vid Öresundsbron och hamnarna i södra Sverige och Göteborg kommer att bli kvar.

Beskedet var trots allt väntat.

Om regeringen hade avskaffat både ­id- och gränskontrollerna skulle ­oppositionen ha protesterat. De rödgröna hade sannolikt anklagats för att alltför lätt­vindigt ignorera riskerna för ett nytt flyktingkaos. Det betyder inte att regeringen har fattat ett bra beslut.

”De är skadliga”

Sedan id-kontrollerna infördes i januari har antalet asylsökande till Sverige minskat dramatiskt. Orsaken är att de yttre gränserna till Europa i princip är stängda.

– Det här är förödande för ­regionen, ­säger Märta Stenevi, ­miljöpartistiskt kommunalråd i Malmö, till Sydsvenskan.

Hon menar att id-­kontrollerna är ­skadliga för jobb och tillväxt i Öresundsregionen. Särskilt när många nyanlända behöver komma i arbete.

Även Skånetrafiken har begärt att id-kontrollerna avskaffas. Pendlandet har minskat med omkring 15 procent sedan kontrollerna infördes. 

Regeringen borde lyssna mer

En av de drabbade är Eva Joensuus som säger till TT att hennes hemresor till ­Eslöv förlängdes upp till fem timmar ­vissa dagar. Till slut tvingades hon säga upp sig från jobbet i Danmark.

Sydsvenska handelskammaren är ­direkt rasande och menar att de tids­ödande id-kontrollerna ”förstör” arbetsmarknaden och tycker att regeringen flörtar med Sverigedemokraterna.

Regeringen borde lyssna mer på goda argument än på hårdare-tag-opinionen. Sydsverige ska inte behöva betala ett högt pris för politiska poänger i Rosenbad.