ÅSIKT

Skratta inte åt Sarah Palin

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson.

Bristol Palin, dotter till Sarah, dansar rumba på TV. Det är ­meningen att det ska vara ”sexigt”, men det är det­ ­inte, för Bristol kan inte ­dansa. 21 miljoner amerikaner tittar, det är ”Dancing with the stars”. Domarna sliter sitt hår, men tittarna röstar envist på Bristol.

Sarah Palin är ett politiskt fenomen. Hon räknades ut efter valet 2008. Men det senaste året har Palin gjort allt rätt. Efter att ha avgått som guvernör för Alaska skrev hon mångmiljonkontrakt på två böcker och fick en egen tv-serie.

Just nu talar mycket för att Palin kommer vara den som utmanar Obama i presidentvalet 2012. Stödet bland de ­republikanska väljarna är enormt. Pengar skulle inte vara något problem – Palins förmåga att fixa kampanjdonationer är legendarisk.

Det är lätt att skratta åt Sarah Palin. Hon kan ingenting om utrikespolitik och pratar som en lantis. Det republikanska etablissemanget vet inte hur de ska hantera henne.

Men Sarah Palins största tillgång är just är att hon är en outsider. Hatet mot makt­eliten, ”Washington” är alltid ett viktigt stråk i amerikansk politik. ­Ibland gynnar det demokrater, ibland republikaner. Nu är vreden starkare än på länge. Det är inte så konstigt, arbetslösheten är skyhög och ekonomin är i kris. Fattigdomen ökar.

Tepartyrörelsen, som samlar allt från libertarianer till den kristna högern, samlas i sitt hat mot eliten. Och just därför älskar de Sarah Palin. För varje elak kommentar om hennes brist på kunskaper eller familjeförhållanden ökar hennes stöd.

I kongressen har republikanerna fattat läget. Just nu gör de sitt bästa för att sabotera den amerikanska ekonomin. De säger nej till ökade utgifter, som är helt nödvändiga på kort sikt. De säger att de vill balansera budgeten, men fortsatta skattesänkningar för de rikaste får gå före allt.

De är emot att den amerikanska riksbanken försöker stimulera ekonomin med penningpolitik. Palin drar sig inte för att jämföra med inflationspolitiken under Weimar­republiken, med allt vad det innebär av nazi­referenser. Republikanerna har majoritet i representanthuset, men är inte intresserade av överenskommelser. Det är politiskt kaos.

De som får betala är de amerikanska väljarna, och resten av världen. I veckan sänktes prognosen för tillväxt och höjdes för arbetslöshet.

Demokraterna har inte mycket att sätta emot. Man har inte ens vunnit poäng på Obamas stora framgång, sjukvårdsreformen. Nu är även den misstänkliggjord av republikanerna, som gör sitt bästa för att försöka demontera den.

Republikanernas brända jorden strategi är tänkt att ge valseger 2012.

Då kan rumban räcka hela vägen in i Vita huset för Sarah Palin.

Karin Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM