ÅSIKT

Politiska hänsyn hotar Riksbanken

Riksbanken

Foto: Annika af Klercker/Scanpix
Värd en miljon dollar Lars E O Svensson är en av världens ledande experter på penningpolitik. I en artikel i USA argumenterades det för att det skulle vara värt en miljard dollar att värva honom. Men i Sverige är det ingen som lyssnar på den vice Riksbankschefen.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vice Riksbankschef Lars E O Svensson verkar vara en jobbig jävel. Han ger sig inte, inte en millimeter. På möte efter möte med Riksbankens direktion framför han sin åsikt: Ränte­politiken är misslyckad. För ­lite hänsyn tas till arbetslösheten och för stor till bostadsmarknaden. Enligt Svensson har 60 000 personer förlorat jobbet i onödan sedan 2010 som en följd av detta.

Det är säkert jättedålig stämning på de där mötena. Där står Svensson, en av världens ledande experter på penningpolitik, och mästrar med sina diagram och modeller. Läser man protokollen inser man att Riksbankschef Stefan Ingves och resten av direktionen har svårt att be­möta Svenssons argument.

Kan petas smygvägen

Lars E O Svensson är en av världens ledande experter på penningpolitik. Den amerikanska tidskriften The Atlantic ­argumenterade i en artikel förra året för att det skulle vara värt en miljard dollar att värva ­honom till USA:s centralbank, Federal Reserve.

I maj går Svenssons förordnande ut. Han fyller 66 i år. Han är vid god vigör, och allt tyder på att han gärna skulle sitta kvar en period till.

Nu finns dock tecken på att det finns planer på att peta Svensson, smygvägen.

Skyller på hans ålder

Argumenten utåt handlar ­inte om Svenssons åsikter. Det skulle ingen våga sig på. I stället talas det om hur gammal han är. Sven-Erik Österberg, som är vice ordförande i Riksbanksfullmäktige, har sagt att ålder kanske borde vara en faktor när man funderar på om Svensson ska sitta kvar eller inte. 

Förtroendet för Riksbanken är redan naggat i kanten. I höstas förklarade Riksbanksfullmäktiges ordförande Johan Gernandt att han letade efter kandidater som stödde Ingves linje. Ett klart brott mot idén med en självständig Riksbank.

Grundproblemet med Riksbanken handlar inte om personer. Det handlar om att direktionen har olika syn på vad som är bankens uppgift. Svensson menar att Riksbanken ska ta större hänsyn till arbetslös­heten. Stefan Ingves vill i högre grad väga in finans- och bostadsmarknaden.

Pinsamt – och skadligt

Lars E O Svensson är inte problemet. Problemet är att ingen i dag riktigt vet vad Riksbankens uppgift är. Detta behöver klargöras.

Tills det sker är det viktigt att förtroendet för Riksbanken ­inte undergrävs ytterligare.

Att sparka Lars E O Svensson med påhittade argument skulle därför inte bara vara pinsamt. Utan rent skadligt.

ARTIKELN HANDLAR OM