ÅSIKT

Margot Wallström har rätt om Israel

Foto: JONAS BILBERG
ORÄTTVIST KRITISERAD Margot Wallströms uttalanda om Israel har fått utstå mycket ogrundad kritik.
LEDARE

4 februari 2016

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Israel

Förra veckan förklarade den franske ut­rikesministern ­Laurent Fabius att han kommer att bjuda in till en internationell konferens för att försöka få i gång fredssamtal mellan Israel och Palestina. Fabius tillade att om detta inte ger resultat, så kommer Frankrike att följa Sveriges exempel och erkänna ­Palestina.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu valde att se detta som en ­förolämpning. I svensk debatt låter det ibland som om det pågår en fredsprocess mellan Israel och Palestina. Det gör det inte. I stället fortsätter ­illegala bosättningar att ­successivt och systematiskt byggas på det ockuperade Västbanken. Och Netanyahu är inte intresserad av nya förhandlingar av ett allt mer uppenbart skäl: Han vill inte ha någon tvåstatslösning.

I stället riktas energin mot att tysta de röster i Israel som fortfarande talar för fred. Israels justitieminister Ayelet Shaked har nyligen presenterat en lag där ­organisationer som får ­utländsk finansiering alltid tydligt ska redovisa detta när de besöker parlamentet. Syftet är att utmåla ­vänstern och människorättsorganisationer som ­utländska agenter.

I ett tal till säkerhetsrådet den 22 januari sa FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon att den israeliska ockupationen är en viktig förklaring till den ökande desperationen och våldet från den palestinska befolkningen. Svaret från Netanyahu blev att anklaga även FN:s ­generalsekreterare för att ursäkta terrorism. Men Ban Ki-moon har givetvis rätt. I takt med att alla ­vägar till fred saboteras blir läget allt mer desperat.

Utrikesminister Margot Wallström fick före jul hård kritik för att hon i riksdagen sagt att responsen inte får bli ”utomrättsliga avrättningar eller oproportionerligt våld” när hon talade om det eskalerande våldet ­i ­Israel. Detta efter att bland annat Amnesty varnat för just en sådan utveckling.

Att det blir så stor debatt om detta har ingenting med faktiska sakförhållanden att göra. I stället verkar det handla om att en del svenska ­politiker i missriktat stöd till en allt mer extrem ­israelisk regering väljer att ensidigt föra fram deras åsikt. För ett par veckor sedan besökte den israeliske ­aktivisten Itamar Marcus Sverige. Marcus är tidigare chef på Central Fund of ­Israel, som enligt en rapport från organisationen Peace Now stöder bosättarrörelsen, våldsbejakande extremister och hatorganisationer. Marcus var inbjuden av kristdemokraten Michael Oscarsson, och med på ­mötet var flera representanter från M och KD. Att detta möte ägt rum är en verklig skandal, och något som borde väcka debatt i stället för den ogrundade kritiken mot Wallström.

Sedan en tid tillbaka eskalerar våldet i regionen, senast i går dödades en israelisk polis i en palestinsk terrorattack. Många israeler lever med otrygghet och rädsla för liv och ­säkerhet som är svår att föreställa sig. Våldet drabbar ­vanliga människor hårt och Israel har självklart rätt att ­försvara sig och sin befolkning. För att hitta en väg framåt måste Israel, som den ­­starkare ­parten ta ett ansvar för att hitta öppningar. Just nu gör man i stället precis tvärtom. Den verkliga ­frågan är den som USA:s ­utrikesminister John Kerry ställde i ett tal i slutet av förra året: Dagens situation är inte hållbar, utan leder till eskalerande våld och otrygghet för alla. Om Israel nu har gett upp om en tvåstatslösning och fortsätter stötta bosättarrörelsen – vad ser de framför sig i stället? I de ockuperade områdena lever redan i dag miljoner palestinier utan samma rättigheter som israeliska medborgare och i allt större hopplöshet. Är permanent åtskillnad Israels svar?

Den israeliske ambassadören Isaac Bachman skrev i veckan ett debattinlägg där han upprepar kritiken av Wallström, utmålar alla kritiker som ”fiender” och bestämt avvisar anklagelserna om Israel som en apartheidstat. Men en ­israelisk regering som aktivt motarbetar den enda vägen till fred måste tyvärr ­vänja sig vid den typen av berättigade frågor som Margot Wallström och John Kerry ställer. Att ­vara Israels vän är inte samma sak som att hålla bosättarrörelsen om ryggen.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.