ÅSIKT

Temapark Dubai faller samman

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I vars namn vi bygger höga landmärken, säger en del om vad vi värderar. Världens högsta byggnad finns i Dubai. Där finns dessutom elva skyskrapor högre än någon byggnad i Europa.

Dubai, ett av de sju självstyrande emirat som utgör Förenade arab­emiraten, har varit en av världens snabbast växande regioner. Samhället har kallats för Milton Friedmans strandklubb – konstruerat som en nyliberal temapark mitt i öknen.

Rekordtillväxt, ingen demokrati, inga politiska partier, inga inkomstskatter och inga fackföreningar. Dessutom – alkohol tillåten och tusentals ryska, indiska, iranska och armenska prostituerade vars kroppar såldes på lyxhotellen av maffian. Dubais inofficiella helgdag är den årliga shoppingfestivalen, vilken lockar allt från familjen Beckham till diverse afghanska knarkkungar.

I veckan har det finansiella trycket mot Dubai tilltagit. Efter ett års recession har många börjat tveka inför landets betalningsförmåga, samtidigt har det uppstått osäkerhet kring hur stort stöd Dubai kan räkna med från det oljerika grannlandet Abu Dhabi. Totalt uppskattas emiratets skuldberg till 550 miljarder kronor.

Human Rights Watch har anklagat Dubai för att bygga sin tillväxt på slavarbete. Gästarbetares pass konfiskerades regelbundet. De anställda kunde inte byta jobb eller åka tillbaka till sina hemländer utan arbetsgivarens godkännande. Nu har de förlorat jobbet i tusental, men kan inte åka hem. Bland halvfärdiga skyskrapor driver de runt. ”Finanskrisens osynliga spöken”, konstaterade AP.

Nyliberalism handlar inte om att göra sig av med politiken. I stället om att definiera politikens uppgift som att tjäna marknaden – till vilket socialt pris som helst. ”Det finns inget alternativ”, som mrs Thatcher sa. Politikens enda uppgift är att ge marknaden vad den behöver i form av billig arbetskraft, fritt spelrum, underhållning och subventioner. En stats främsta uppgift definieras som att locka till sig det globala finanskapitalet. Och ingenstans gick detta längre än i Dubai. Kronprinsen har refererats till som vd för Dubai AB och har styrt emiratet som ett företag. Ett företag i det privata näringslivets tjänst.

Dubais skyskrapor var själva toppen på den finansiella fantasin. Följaktligen har byggkranarna nu stannat. Arbetslösa och skuldsatta utlänningar flyr landet. Babels torn rasar.