ÅSIKT

Tragedin kan försona Polen

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det var antagligen presidenten som tvingade piloten att utföra det ödesdigra fjärde landningsförsöket. De ryska flygledarna bad den polske piloten att landa i Minsk. Dimman i Smolensk var för tjock. Piloten vägrade. Regerings­planet brakade in i träden. Ingen ombord överlevde.

Polens president Lech Kaczynski som dog i tragedin var en mycket konfrontativ nationalistisk högerpolitiker. Han byggde sin karriär på idén att dagens Polen bör definiera sig utifrån det lidande som landet utstod under andra världskriget. Slicka sår som aldrig går att läka, i stället för att finna sig en ny roll och ta ansvar. Respektera sina döda mer än sina levande, som Stefan Ingvarsson uttryckte det i Aftonbladet Debatt.

Om det stämmer att presidenten beordrade piloten att trotsa flygledningen är det inte första gången. I augusti 2008 försökte han tvinga sin pilot att landa i Georgiens huvudstad Tbilisi. Piloten vägrade av säkerhetsskäl. Han fick sedan sparken.

Kaczynski dog på väg till en ceremoni för att hedra de döda. Vid Katy­n mördade den ryska säkerhetstjänsten för sjuttio år sedan över 4 000 polska officerare. Uppgifter som förnekades av Sovjetunionen fram tills 1990. Lördagens tragedi på samma plats är en fruktansvärd chock för Polen. Men förhoppningsvis kan sorgen bidra till att landet sluter fred med sitt tragiska förflutna.

När Sovjetunionen föll samman började folk fråga min farmor om hon

inte skulle resa tillbaka till Vilnius och återta vad familjen en gång ägde. Varför då? undrade farmor. Tyckte de att en tysk familj skulle ta tillbaka huset där farmor nu bodde i norra Polen? Det förgångna är det förgångna. Det är barnen som räknas.

”Platsen är förbannad” sa Polens förre president Alexander Kwasniewski om flygolyckan vid Katyn. Han glömmer att magi är mycket vardagligare än så. En besvärjelse är per definition en föreställning som har mer makt över dig än ditt logiska tänkande. Nationalism är en sådan. Som kan få dig att strunta i vad flygledningen säger eftersom din närvaro vid en historiskt betydelsefull ceremoni tycks viktigare än att skydda dina nu levande medpassagerare.

Att använda ett lands tragiska historia för att kasta nationalistiska besvärjelser över det i nutid är alltid svart magi.