ÅSIKT

Morgondagens jobb måste vara annorlunda

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På Ejendals arena brukar Leksand IF spela sina hemmamatcher. Men inte den här kvällen. ”I Indien är Monsunen den riktige finansministern” dundrar Sunita Narain ner mot hockeyrinken. Där finns ingen is utan 1700 aktivister från 120 länder.

Miljöfrågan är ingen lyxfråga, fortsätter Narain. Inget som ett land kan fundera på efter att det skaffat sig allt som tillväxt kan köpa. Det är monsunen som styr den indiska ekonomin. För världens fattiga är miljön det mest fundamentala: kommer det regn och hur blir det med skörden?

Rework the world är en konferens arrangerad av stiftelsen Tällberg och YES kampanjen som är ett globalt initiativ mot ungdomsarbetslöshet. I fyra dagar möts aktivister från hela världen i Dalarna och det handlar naturligtvis om jobb.

Ungdomsarbetslösheten är ett globalt problem, men morgondagens jobb måste vara annorlunda. Majora Carter från Sustainable South Bronx är på plats. Södra Bronx hanterar nästan en tredjedel av New Yorks sopor. Området brukade vara så fattigt att det liknande en krigszon, föroreningarna spred diabetes, astma och inlärningssvårigheter till barn som rent statistiskt hade större chans att hamna i fängelse än i högre utbildning.

Carters lokala miljöorganisation rensade upp en illegal soptipp, förvandlade den till en park och projektet växte. Det blev ett stort utbildningsprogram för gröna jobb - 80 procent av deltagarna fick arbete. Många kom från familjer där ingen någonsin haft ett jobb - nu byggde de grön infrastruktur i sitt eget område och tjänade pengar. Hustaken började bokstavligen blomma - att anlägga trädgårdar uppe på New Yorks tak är ett av de vinstdrivande företag som kom ur projektet.

Världen befinner sig i en ny industriell revolution. Men trycket ligger den här gången i att avgifta, återvinna, återanvända och spara energi. Här finns de nya industrierna och de nya jobben.

Tomas Kåberger från Energimyndigheten uppskattar att ombyggnaden av de svenska miljonprogrammen kommer skapa 100 000 nya jobb. Borgmästaren från Flint, Michigan är också här, han vill prata med Majora Carter om hur hans stad kan utvecklas bortom amerikansk bilindustris dödsryckningar.

Fast först blir det folkmusik. Vi är trots allt i Dalarna.