ÅSIKT

Som i landet så ock i Göteborg

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Partierna satsar hårt på storstäderna Göteborg och Malmö. De rödgröna för att behålla makten. Alliansen för att erövra den. I går kampanjade Mona Sahlin i Göteborg. Som draghjälp hade hon partiledarkollegan Jens Stoltenberg, förra året omvald som norsk statsminister efter en hård ideologisk valrörelse.

I Göteborg står det och väger. Majoriteten i fullmäktige som de splittrade rödgröna innehar ter sig bräcklig.

För Socialdemokraterna kommer det politiska kraftverket Göran Johansson inte att utgöra den avgörande skillnad mellan riksdagsval och kommunval som han gjorde 2006. Då röstade 46 procent av göteborgarna för en rödgrön regering mot drygt 48 procent för en borgerlig. I kommunvalet samlade de rödgröna över 51 procent mot allianspartiernas 42.

Nu ser oppositionsledaren, Moderaternas Jan Hallgren, dock sin chans. Dels har Moderaterna förmodligen kommit lindrigare undan hanteringen av trängselavgifterna. Här hade Socialdemokraterna lovat en folkomröstning, ett löfte som sedan togs tillbaka. Dels talar Hallgren gärna om att tiden nu är mogen för en brytning med det gamla, med toppstyrning och en bruksanda som delvis kan förklara den muthärva som nu skakar en förvaltning och flera kommunägda bostadsbolag. I går anhölls två personer och fler anhållanden är att vänta.

Den omtalade Göteborgsandan är bara ett annat ord för korruption, finns det de som säger.

Anneli Hulthén är förvisso en både slipad och luttrad politiker med mångårig riksdagserfarenhet och en tid i EU-parlamentet. Men att efterträda Göran Johansson, som hon gjorde förra året, har hon i en DN-intervju beskrivit som ett kamikazeuppdrag.

Det behöver inte gå så illa. I en bloggtext i GT beskrev Hulthén häromdagen, med en lätt jämförelse med amerikanska förhållanden, vad som drabbar den som stämplas ut från sjukförsäkringen. Den förödande osäkerheten. Tvånget att ta i stort sett vilket jobb som helst, var som helst, till vilken lön som helst. Och hon drog slutsatsen att Moderaterna ”inte är ett arbetareparti i ordets rätta bemärkelse”. Man kan nog säga att Moderaterna inte är ett arbetareparti i någon som helst bemärkelse. Varken i Göteborg eller någon annanstans. Än finns det tid för fler att upptäcka det.

ARTIKELN HANDLAR OM