ÅSIKT

Vi möblerar alla med Ikea

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är klart att en gemensam valuta på en marknad för 400-500 miljoner människor, som EU är om några år, ger större skydd mot svängningar och ras än en liten valuta, sade finansminister Bosse Ringholm när han i går kväll lade ut texten om det ekonomiska samarbetet i Europa och EMU inför en fullsatt sal i ABF-huset i Stockholm.

Tysklands finansminister Hans Eichel var på besök och deltog i diskussionen med stockholmarna om euron och ett svenskt EMU-medlemskap.

- Ni är välkomna, sade han.

Argumentet att en valuta som bärs upp av snart 500 miljoner medborgare ger bättre skydd och en starkare valuta än den lilla svenska kronan som bara har 8 miljoner som närmast sörjande är uppenbart. Och att den klarar sig bättre mot den stora starka USA-dollarn är självklart. Men finansminister Ringholm brukar värja sig mot att använda det argumentet i debatten om den nu rekordlåga kronkursen.

- Vi ska inte använda dagskursen för att skrämma in svenskarna i eurosamarbetet. Det övertygar inte. Kronan går upp och ner, för ett år sedan var den starkare än euron. Vi är inte illa ute, förklarade finansministern trots att en USA-dollar för första gången kostade över 11 kronor i går.

Det står helt klart att teamet Persson-Ringholm inte kommer att tvinga fram ett beslut om medlemskap i valutaunionen. De har lärt läxan av förra gången när beslutet om EU-medlemskap hastigt kastades fram i en krisbudget 1990 för att hejda spekulationerna mot kronan och räntekrisen. Och svenska folket slog bakut.

- Det viktigaste är inte om vi går med i EMU år x eller y utan att det sker demokratiskt och med god förankring. Se hur det gick för danskarna som försökte tvinga fram ett ja. De fick en rekyl, påminde Ringholm.

- Tyskland skulle med glädje välkomna Sverige att delta i eurosamarbetet. På sikt är det nästan ett måste att vara med. Mycket få kommer att kunna stå utanför. Och om ni varit med i EMU hade ni inte behövt föra en annan politik än ni gjort, försäkrade Hans Eichel och avslutade:

- Vi sitter alla i samma båt och vi möblerar alla med samma Ikeamöbler. Vi behöver konsensus.