ÅSIKT

Valets Svarte Petter, hua

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi har haft kärnkraftsval, sälval och främlingsfientlighetens val. Ska vi nu få ett val där stad ställs mot land och norr mot söder?

Sällan har så många jokrar funnits i leken som inför valet 2002. Sommarens fixstjärna Maud Olofsson som lyfter centern kan ge de borgerliga det drag som krävs. Olofsson tar väljare från alla partier i mitten och har fått framför allt kvinnor att gå över blockgränsen från både socialdemokraterna och miljöpartiet. Det kan avgöra valet.

I folkpartiet stormar det kring Lars Leijonborg och partiet riskerar att trilla ur riksdagen.

Också miljöpartiet lever farligt runt fyra procent. Partiet har åkt ur riksdagen förr och efter regeringssamarbete, profillöshet och brist på ledarskap är faran stor på nytt.

Så har då även Svarte Petter dykt upp: Lars Törnman från Kirunapartiet. Han har bildat Norrbottenspartiet som han hoppas ska ta honom in i rikspolitiken. Partiet med stort P, har han kallat det.

Populistpartiet vore mer adekvat.

Törnman ska driva regionalpolitik och Norrbottens intressen i riksdagen, säger han. Norr mot söder. Samtidigt gör Maud Olofsson succé med sitt budskap om landsbygden och regionala klyftor. Stad mot land. Hos Olofsson och Törnman finns en gemensam, populistisk ton som ger resonans hos många utanför storstan.

Törnman behöver tolv procent av rösterna i Norrbottens valkrets för att klara den regionala spärren till riksdagen. Det kan gå. I Norrbotten är han populär med sina ständiga påhopp på rikspolitikerna, sina publikfriande förslag – som att starta ett privat BB när landstinget i Luleå beslutade lägga ner tre av sina fem, bl a det i Kiruna. Senast gick han till storms mot SMHI för att Kirunas midnattssol inte räknas in i den så kallade solligan.

Utbrotten bottnar snarare i smartness än solsting. Törnman är slipad. Till makten och kommunalrådsstolen i Kiruna stadshus kom han på missnöje och opposition mot de regerande socialdemokraterna. Nu vill han ”ta” sossarna i Stockholm och riksdagen.

Vilken regering ska han stödja där? En socialdemokratisk eller en borgerlig?

Skulle Lars Törnman komma in i riksdagen kan vi få en situation lik den med Ny demokrati och Ian och Bert. Regeringen Bildt byggde sin majoritet på dem. Två populister och pajaser, beredda att förhandla och köpslå om vad som föll dem in i utbyte mot egen makt.

En röst på Lars Törnman kan bädda för en borgerlig regering och en riksdagsmajoritet byggd på opportunism och Kirunaegoism. Hua.

Tidigare artiklar har varit införda 19 och 21/7

Lena Askling