ÅSIKT

Kvinno-förnedring på moderatvis

LEDARE

”Hon stod i parterr,

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

och jag red’na som en märr...

Jag slog’na på truten

så det börja bloa’,

se’n sa jag till henne:

Din förbannade gnoa”

Raderna är hämtade ur låten ”En så´n natt” skriven av moderaten och riksdagskandidaten Carl-Axel Roslund. Roslund står överst på Malmömoderaternas riksdagslista.

Låten med våldsamt sex, blod och kvinnomisshandel har han skrivit själv. För att bli populär och visa sin bredd har han haft sången utlagd på sin hemsida under två års tid bland moderata programförklaringar och annat politiskt material.

Bredvid moderaternas nya valmanifest, kan man anta. Där det bland annat står: ”Vi vill skapa full jämställdhet mellan kvinnor och män.”

Nu har Roslund känt sig tvingad att lyfta bort texten från hemsidan, vilket han själv beklagar.

Vad är det för kvinnosyn som ryms bland riksdagskandidaterna i landets näst största parti?

Moderaterna är det mest mansdominerade partiet och har länge varit direkt reaktionärt i jämställdhetsfrågor. I en moderat riksdagsmotion står det att det är en myt att kvinnor lönediskrimineras i Sverige. Partiet har varit mot kvotering av kvinnor, mot fler pappamånader, mot maxtaxa, och så vidare. Men knappast för kvinnomisshandel och könsdiskriminering.

Vad väcker då Carl-Axel Roslunds grova sexistiska och djupt kvinnoförnedrande visa för känslor hos hans partikamrater? Upprördhet? Avståndstagande? Fördömanden?

Icke. I Sydsvenska Dagbladet läser jag att ledande Malmömoderater inte tycker låten är kvinnofientlig eller ens ett övertramp.

De betraktar den som ”tramsig och skämtsam”, tycker den är ”Roslunds privatsak” och att ”kultur ibland kan vara stötande”. Den enda som är kritisk är moderata kvinnornas ordförande Catharina Elmsäter-Svärd som anser att Roslund brister i ”normalt omdöme”.

Vad tycker Bo Lundgren?

Att moderaterna har problem med sin jämställdhetsprofil är ingen nyhet. Att det står så illa till att de inte tar avstånd från ren kvinnoförnedring och sexism visste jag inte.