ÅSIKT

Alla kan bojkotta Israels olagliga varor

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sluta köpa israeliska varor. Medborgare, folkrörelser, fackföreningar och företag bör bojkotta varor från de illegala israeliska bosättningarna och från ockuperade områden... EU:s förmånliga handelsavtal med Israel bör tills vidare avbrytas.

Det krävde i helgen ärkebiskop K G Hammar, ambassadör Carl Tham, Aftonbladets förre chefredaktör Rolf Alsing, de tidigare statsråden Maj-Lis Lööw och Ylva Johansson tillsammans med ett 70-tal kulturarbetare, publicister och akademiker i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Våldet på Västbanken och i Gaza hör numera till nyhetsrapporteringens vardagsinslag. Händelseutvecklingen kännetecknas av en ständig upptrappning. Under Ariel Sharons ledning har de sista förhoppningarna om återupptagna fredssamtal krossats. Hans avsikt är att slå sönder den palestinska myndigheten och underminera självstyret på Västbanken. Sharon vill inte fred. Han motsätter sig bildandet av en palestinsk stat och den princip som FN slagit fast i sina resolutioner 242 och 338, det vill säga bildandet av två självständiga stater inom erkända gränser.

I mer än tre decennier har Israels ockupation av palestinsk mark och brutala brott mot folkrätten pågått. Världssamfundet har under alla år inte haft kraft att tvinga Israel att följa säkerhetsrådets beslut och respektera folkrätten. Apartheidpolitiken mot palestinierna har i stället trappats upp och våldet de senaste åren eskalerat i ofattbar omfattning.

Aftonbladet har tidigare riktat samma uppmaning att EU ska frysa handelsavtalet så länge Israel inte respekterar dess krav på mänskliga rättigheter, på palestiniernas rätt till egendom, ett drägligt liv och rörelsefrihet. Och vi har också uppmanat till bojkott av israeliska varor producerade på ockuperad mark.

Helgens upprop av ärkebiskopen och de 72 övriga är en välkommen signal till oss alla att inte ge upp utan sätta ökad press på Israel att återgå till fredssamtal. Inte minst viktigt inför utsikterna att Ariel Sharon vinner det kommande valet och fortsätter våldsoffensiven för att radera ut den palestinska myndigheten.

Mot bakgrund av våldet i Mellanöstern och Israels odiskutabla brott mot folkrätten är den kritik som kommit från de borgerliga partiledarna mot Sveriges ambassadör i Tyskland Carl Tham, för att han ställt sig bakom en köpbojkott, minst sagt futtig. De anser att han går emot regeringens och EU:s politik, folkpartiets vice ordförande "kapten Björklund" kräver till och med hans avgång.

Självklart har en ambassadör rätt att uttrycka kritik mot ett land som i 35 år olagligt ockuperat palestiniernas mark och förbrutit sig mot folkrätten. Självklart har Carl Tham rätt att uppmana omvärlden att skapa ett tryck för att bryta detta.

Vi har alla, opinionsbildare, politiker och medborgare, ett ansvar att göra vad vi kan för att hejda våldet. Vi kan bojkotta israeliska varor. Vi kan sätta press på EU att bryta handelsavtalet och vi kan försöka förmå FN att arbeta för att fredsskapande styrkor skickas till Mellanöstern.

Lena Askling