ÅSIKT

Tillväxt är inte att glida fram på en räkmacka

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tillväxt för välfärd. Utan tillväxt ingen välfärd, så lyder socialdemokratins nya mantra.

Aldrig i arbetarrörelsens historia har tillväxten satts i centrum som nu. En hel kongress ska handla om denna enda fråga och inte på 150 år har en regering varit så fokuserad på tillväxt som Perssons.

Då var det en liberal finansminister, Johan August Gripenstedt, som gick till storms mot skråväsendet för att öka näringsfriheten och tillväxten. I dag gäller det att hitta tillväxtens drivbänkar i den globala världens stenhårda konkurrens.

I morgon spikar socialdemokraternas partistyrelse riktlinjerna för sitt tillväxtprogram och den 16 april presenterar tillväxtgeneral Pär Nuder strategin och visionerna på s-kongressen.

Tillväxt är för traditionella socialdemokrater ett främmande begrepp och partiets för-

troendekapital i frågan är i sanning magert, trots att Sverige historiskt varit bland de bästa i klassen.

Tillväxt är inget kvick fix. Det handlar om nya jobb, nya företag, teknisk utveckling, forskning, utbildning, infrastruktur och välfärd som ger trygga människor som vågar satsa på sin framtid. Ekonomiskt växer Sverige redan men inte sysselsättningsmässigt. S-programmet fokuserar på fyra områden:

Integrationen. Utlandsfödda och deras barn måste släppas in på arbetsmarknaden och få bidra till tillväxten. Skulle de ha jobb i samma grad som vi svenskar skulle 120 000 fler arbeta. Det vore ett jättelyft för tillväxten.

Miljön. Det måste bli fart på den miljödrivna, energieffektiva och ekologiskt hållbara teknikutvecklingen. Det ska satsas på ekonomiska morötter till både privat och offentlig verksamhet som ställer om.

Företagen. Sverige måste få fler växande företag. Småföretagare har tuffa villkor. Socialdemokratin måste sluta demonisera dessa hårt arbetande, oftast dåligt betalda "arbetets hjältar". De behöver tryggare villkor och bättre chanser att låta företagen växa. Vill vi ha fler jobb, behöver vi fler företag, så enkelt är sambandet.

Forskning och utbildning. Det är dags för mer kvalificerade och bredare yrkesutbildningar på gymnasiet, ökat samarbete mellan näringsliv och högskolor, fler företagskluster.

Sänkta skatter, högre löner, växande vins-ter är knappast tillväxtens viktigaste drivkrafter. Inte ens ökat arbetstempo eller teknikutveckling. Jag tror att det viktigaste är att få människor att känna framtidstro. Att se möjligheter och inte bara problem med förändringar i en ny värld. Vi svenskar blev lite bortskämda på åttiotalet, trodde livet var att åka på en räkmacka. Så föll vi ner i nittiotalets svarta hål och 2000-talets start blev de inställda förväntningarnas tid. Det skapar inte tillväxt, knappast ens drömmar.

Socialdemokratins tillväxtpolitik måste fyllas inte bara av fler jobb och företag, mer utbildning och forskning och stolta program för integration. Den måste också ingjuta hopp, framtidstro, förväntningar och känslan att vi, jag, kan bättre.

Vi får se om s-kongressen "gör vågen" för en sån tillväxt.

Lena Askling

ARTIKELN HANDLAR OM