ÅSIKT

Lantbrukaren som blev statsminister

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Han är historisk. I veckan fyllde han 80 år, mannen som satsade allt: sin heder och hela sin politiska kraft för att stoppa kärnkraften och bryta socialdemokraternas 44-åriga regeringsvälde. Thorbjörn Fälldin, bonden som blev statsminister.

1976 vann han det historiska val som ritade om den politiska kartan in i våra dagar. Thorbjörn Fälldin bildade en trepartiregering och skapade blockpolitiken. Han legitimerade högern, den höger som aldrig fått regera ihop med bönder eller liberaler. Han delade landet, partier och familjer för och emot kärnkraften. Han krossade myten om socialdemokratins

oövervinnerlighet och drömmen om en svensk socialism. Som ny partiledare svepte han upp centern till opinionssiffror på 29 procent.

Hans politiska gärning är unik och historisk – men det personliga priset blev högt.

De flesta minns honom sannolikt för hans svek om kärnkraften. ”Ingen statsrådspost kan vara så åtråvärd att jag vore beredd att dagtinga med min övertygelse”, sade han i valrörelsen 1976. Efter valet tvingades han ändå ”dagtinga”.

Fp-ledaren Per Ahlmark och moderaternas Gösta Bohman ställde ultimatum: Ladda Barsebäck 2, annars få du inte bli statsminister. Fälldin vek sig, men i rockärmen hade han villkorslagen. Barsebäck 2 skulle stängas om inte kraven i villkorslagen var uppfyllda 1 oktober 1978.

Efter år och månader av intensiva förhandlingar om villkorslagens borrhål, kärnbränslets slutförvaring och sprickor i det svenska urberget, höll det inte längre. Inte ens vi journalister kunde hålla reda på alla borrhål. Tiden rann ut. Det var oktober 1978. Fälldin avgick.

Jag minns presskonferensen, stora partisalen i riksdagen var packad med journalister, fotografer, lampor, kameror och nyfikna kanslihustjänstemän. Det var varmt. Fälldin svettades.

Bonden från Ramvik fick bilda två regeringar till, men valet 1982 förlorade han. Olof Palme kom tillbaka. Centerpartiet var sargat och slutkört. Folkomröstningen 1980 hade bilagt striden om kärnkraften men många centerpartister förlät aldrig Barsebäckssveket.

Den 5 december 1985 höll Thorbjörn Fälldin presskonferens och meddelade att han avsatts. ”Det är alldeles klart att jag fått foten.” Centerpartiet hade under förnedrande former gjort sig av med mannen som besegrade Olof Palme och socialdemokratin efter 44 år. Då var centerns opinionssiffror nerkörda till 6,5 procent efter tre förlustval. Där har de legat sedan dess.

Nu regerar Maud Olofsson centern. Hennes styre har arv från Fälldins. Hon har rivit broarna till socialdemokratin, profilerat centern som klart borgerligt. Det var hon som bjöd in till Högforsmötet där alliansen föddes och hon har ett mål, en alliansregering.

Maud Olofsson har cementerat Fälldins blockgräns, radikalt lagt om partiets skattepolitik, öppnat för en ny energiuppgörelse och lagt sig nära moderaterna. I dag är hon Fredrik Reinfeldts bästa parhäst i kampen för ett regeringsskifte. Fälldin öppnade för Bohman. Olofsson gör det för Reinfeldt.

Lena Askling