ÅSIKT

Ridsport är inte bara för tjejerna

Foto: KRISTER HALVARS
Björn Goop, Sveriges bästa travkusk. Travsporten saknar inte killarna, men nu med nya miljoner från regeringen finns det möjligheter att få fler killar intresserade också av ridsporten.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det tycks vara klart, regeringen Reinfeldt fortsätter med ”Handslaget”, s-regeringens fyraåriga satsning på idrotten. Visionen är att dubbla anslaget till två miljarder fördelat på fyra år.

Det är strålande. Svenska ungdomar idrottar och motionerar för lite. Vi är sämst i Europa på gymnastik. En satsning på att locka fler unga till frivilligidrotten är angelägen.

Just nu pågår rådslag med Riksidrottsförbundet och specialidrottsförbunden om upplägg och fördelning av pengarna. Ridsporten har under fyra år fått god utdelning, nära 50 miljoner. För 2007 kan det handla om cirka 12 friska miljoner. Fokus för de nya pengarna ska ligga på att ”öppna dörrar för fler och locka barn och ungdomar att stanna kvar i idrotten längre”.

Det ger ett bra tillfälle för Ridsportförbundet, klubbar och föreningar att satsa både på att få fler, inte minst killar och ungdomar med utländsk bakgrund, till sporten. Och samtidigt, om killarna blir fler, kanske locka fler tjejer att stanna kvar längre i ridsporten!

Den här veckan rids de stora Scandinaviumtävlingarna i Göteborg med bland annat världseliten i hoppning, dressyr och fyrspann samlad. Då är läktarna fullsatta av jublande tjejer?–?på arenan är det däremot mera jämställt men med dominans för killarna.

88 procent av alla svenska ryttare är tjejer och kvinnor. I utlandet rider långt fler killar, frågan är varför Sverige fått en så könsuppdelad ridmarknad i en sport som ursprungligen helt dominerades av män.

Det är dags att råda bot på det. Med fler killar som rider kanske kommunerna också blir mer intresserade att satsa på ridsporten? Det behövs upprustning av många ridhus och stallar och byggas omklädningsrum, duschar, lektionssalar och andra serviceutrymmen som självklart finns i varje hockey- och sporthall men rätt ofta saknas på ridanläggningar. Stockholms kommun satsar på tre år 113 miljoner på att rusta upp och bygga nytt på fem ridskolor. Ett initiativ värt att följa.

Ridsportförbundet måste nu ta initiativ och stimulera landets 500 ridskolor, som representerar en unik bredd, och alla klubbar att söka handslagspengar för att bland annat locka fler killar. I unga år är killar ofta mer målinriktade än flickor. Då gäller det att erbjuda ridning med tydliga mål, specialinriktad mot tävling eller nya former som western, kanske tornerspel. Prova på-aktiviteter för killar kan vara värt att pröva. Att rida och behärska ett halvt ton muskler och kraft är power! Så låt killarna prova.

Ridsport är världens mest jämlika sport. Det är den enda sport där män och kvinnor i olika åldrar tävlar mot varandra på lika villkor. Så är det i OS och i Scandinavium i helgen.

För att lyckas måste svensk ridsport få större bredd bland killarna och bättre coachning och målinriktning för tjejerna.

Då kan vi behålla vår position bland Europas ledande ridsportnationer.

Lena Askling

ARTIKELN HANDLAR OM