ÅSIKT

Baksmälla av sänkta löner

Ekonomi är lite som barn och marshmallows.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det finns ett välkänt experiment där barns tålamod testas med hjälp av marshmallows. Om barnet kan låta bli att äta upp godisen framför sig blir belöningen ytterligare en marshmallow. En tävling mellan magens längtan efter njutning direkt och hjärnan som förstår att det blir bättre i längden om barnet avstår den snabba kicken. Ekonomi kan fungera på samma sätt. I dag släppte TCO en rapport där den ekonomiska utvecklingen i Tyskland och Sverige jämförs. Arbetslösheten i Tyskland är rekordlåg och landet pekas ofta ut som en förebild. Men bakom de fina siffrorna är den tyska modellen inte lika lockande som det först verkar.

Sämre utveckling

– En låglönemarknad är inte ett effektivt sätt att skapa jobb på, sa Göran Zettergren, chefsekonom på TCO, under det seminarium där rapporten presenterades i dag. Arbetslösheten i Tyskland är lägre än i Sverige och graden av sysselsättning ungefär samma. Men den ekonomiska utvecklingen har varit sämre i Tyskland mellan 1995-2013, enligt rapporten. Den fina sysselsättningsstatistiken beror på demografi och att fler människor delar på jobben, antalet arbetade timmar har totalt sett minskat.

En av de stora skillnaderna mellan länderna är lönerna. I Tyskland har en låglönemarknad vuxit fram. Enligt TCO kan Tyskland ha den högsta andelen fattiga som arbetar, jämfört med resten av Europa. De låga lönerna har gjort att hushållens konsumtion stannat av vilket gör att hjulen snurrar ännu långsammare, ett slags ekonomisk baksmälla.

Alltid sänkta löner

Att visa hur arbetslösheten ska sänkas är varje politikers heta dröm.

Helt säkert kommer svenska politiker peka på Tysklands fina statistik och mena att den beror på lägre löner. Det är samma visa som tidigare. För något år sedan var budskapet att lönerna måste sänkas för att få in ungdomar på arbetsmarknaden. Nu sägs det att lönerna kanske måste sänkas för att få in alla flyktingar på arbetsmarknaden. Vad blir det nästa gång, sänkta löner för miljöns skull?

Kasta i sig godisen

Det seminarium som TCO höll i dag avslutades med att en kvinna från publiken frågade hur någon människa egentligen ska kunna leva på dessa låga löner. Svaret är enkelt, det går inte om lönen är ens enda inkomst. Att argumentera för att pressa ner svenska löner är som att kasta i sig marshmallowen direkt.
En politisk kick som det är lätt att ångra sedan.

Om målet är en stark svensk ekonomi är inte sänkta löner lösningen.

ARTIKELN HANDLAR OM