ÅSIKT

Fler ungdomar på afterworken

Allt fler ungdomar har jobb.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alla som har ett jobb längtar efter jul­ledighet, en paus från möten och mån­dagar och måsten. De som ofrivilligt saknar ett arbete längtar i stället efter att vara behövd, att ha en chef som ringer och säger ”snälla du måste rycka in, vi klarar oss inte annars”.

I år är det äntligen fler ungdomar som kan sitta med familjen vid Kalle Anka och klaga på sina krävande chefer. Arbetslösheten i Sverige sjunker och ligger på 6,2 procent. Jämfört med förra året har nästan 90 000 fler sysselsättning enligt Statistiska centralbyråns arbetskraftsundersökning som kom i går. Antalet långtidsarbetslösa minskar, sysselsättningen ökar och arbetslös­heten är lägre än väntat. Situationen för ungdomar skiljer ut sig extra mycket, antalet och andelen arbetslösa minskar oväntat snabbt.

Efterlängtad nyhet av flera skäl

Hur ungdomar ska få jobb har varit en seg politisk fråga som hängt kvar medan andra kriser kommit och gått. Därför är den positiva statistiken en efterlängtad nyhet av flera skäl. De enskilda personerna är så klart glada över att ha lön och kollegor. Regeringen kan också glädjas om de lyckas lyfta att arbetslösheten sjunker på grund av deras politik. Då kan de gröna siffrorna över arbetslösheten kanske påverka de väldigt röda opinionssiffrorna som Miljöpartiet och Socialdemokraterna har.

Domedagsstämningen felaktig

Statistiken bekräftar dessutom hur bra det går för de allra flesta i Sverige. Det är inte läge att deppa över läget i landet, snarare dags att fira att fler har jobb. Siffrorna är välkommen fakta som visar att domedagsstämningen är fel­aktig. Trots det politiska läget går det åt rätt håll för Sverige, bort med begravningsölen och fram med bubblet ungefär. Större julfester och fler männi­skor på afterworken, det är resultatet av en arbets­marknad som står stark inför nästa år.

ARTIKELN HANDLAR OM