ÅSIKT

Drömmen om en bra groupie

Foto: AFP
Känd groupie: David Cameron, Helle Thorning-Schmidt och Barack Obama.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inför nyår drömmer svenska 15-åringar om att fixa den perfekta groupien. Det är ofta tonåringar som tar initiativ, men fenomenet med groupies sprider sig neråt i åldrarna. Mobiltelefonernas kameror har gjort det enkelt att lägga ut på internet och vips kan hela världen se det.

Nej, det är inte nya sexskandaler som skakar Sverige.

Klickokratin är här

En groupie är en vanlig bild där fotografen själv är med på fotot. ”Jag och familjen på julpromenad” är en typisk bildtext. Groupie är ett av nyorden i listan som Språkrådet och Språktidningen publicerade i går.

Tidigare i år blev norrländskan utsedd till Sveriges sexigaste dialekt enligt en dejtingsida, alltså en hemsida där personer haffar (raggar) viainternet.

Skaparen av listan måste ha varit en riktig douche (osympatisk person) eller styrts för mycket av klickokratin (när jakt på antal klick styr nyheter och rubriker).

Det är stor skillnad på pitemål och hur det pratas i Sönsvall.

Men vårt gemensamma språk och orden som uppfinns för att fylla ett behov säger mycket om vad vi pratar om. Terrorresa, självradikalisering och vithetsnorm är nya för i år. Där säger ett ord nu det som tidigare krävt en mening. Det visar vilka ämnen som dominerat året som gått, en snabb koncentration av en konfliktfylld

samhällsdebatt.

Lider av faktaresistens

Om invandring nämns i en rubrik i denna tidning så sätter trollfabriken (organiserade hatare) i gång och hetsar med egna påhittade siffror. Många av trollen har drabbats av det allvarliga tillståndet faktaresistens (att vägra ta in fakta som bryter mot ens världsbild). Det verkar sprida sig snabbt på internet och får människor att bete sig som en obror (taskig person) bakom datorskärmen.

Något som kan stoppa spridningen är att minska antalet nyhetsundvikare (personer som inte tar del av nyheter).

Du som har läst hela denna text kan glädja dig åt att inte tillhöra den kategorin.