ÅSIKT

Bostadsbrist ger skenande bolån

Foto: TT
HÖG TID FÖR FLER BYGGEN Just nu är marknaden uppdelad med lägenhetsbrist och försäljningsfest på samma gång. Fler bostäder behövs – fler byggen behöver sättas igång efter nyår.
LEDARE

30 december 2015. Ekonomi

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är inte vad du äter mellan jul och nyår som har betydelse, det är vad du äter mellan nyår och jul. Snart kommer kickstarten som sätter i gång ditt nya liv. Ja, i alla fall enligt glansiga magasin vars framsidor menar att det nya året måste sparkas i gång. Vi förväntas ha ångest, men för de allra flesta är inte julmaten det värsta.

Svenskar har nu 2 673 miljarder i bostadslån, en hisnande men abstrakt siffra.

Det viktiga är att det är en ökning med 200 miljarder på ett år, enligt SCB. Den takt det lånas ut i till hushåll är den högsta sedan 2011, rapporterade Svenska Dagbladet. Svenska hushåll är över­belånade, och inte på grund av lyx­konsumtion eller Thailandsresor, utan för att ha någonstans att bo.

Konkurrensen ger fantasisummor

Det finns två problem som hör ihop.

Det första är att människor lånar gigantiska belopp för att kunna köpa ett hus eller en lägenhet. Lån som aldrig går att betala tillbaka om inte värdet fort­sätter stiga. Tanken på höjd ränta eller att marknaden plötsligt vänder får många att ligga sömnlösa.

Det andra är att det råder bostadsbrist i stora delar av landet. Dessa två saker påverkar varandra, konkurrensen blir så hård att de bostäder som säljs går för lånade fantasisummor.

Den upptrissade låneekonomin är till stor del ett resultat av eftersatt bostadsbyggande.

Ohållbart i längden

Ibland låter det som om bostads­politik och ekonomisk politik är två olika saker.

En minister är ansvarig för husen, en annan för nyckeln till kassaskåpet. Men för privatpersoner är bostaden och den egna ekonomi exakt samma sak. Det perspektivet måste finnas på nationell nivå också.

Resultatet nu är en uppdelad marknad med lägenhetsbrist och försäljningsfest samtidigt.

Bostäder köps för lånade jättesummor samtidigt som bostadsköerna växer.

I längden är det ohållbart, det är som att bygga slott på en sandstrand. Det håller så länge ingenting rubbar balansen. Men det kommer alltid något som gör just det.

Lösningen: fler bostäder

Familjer som sitter med för stora bostadslån har pengaångest inför det nya året. Vuxna utan lägenhet har ont i magen över att bo hemma ännu ett år.

Lösningen för båda grupperna är att det byggs fler bostäder.

Det är inte lånen som togs inför jul som spelar störst roll för ekonomin, utan hur många bostäder som byggs efter nyår.

Där skulle det behövas en ordentlig kickstart.