ÅSIKT

FN måste agera mot Nordkorea

Foto: AFP
VÄRLDENS FARLIGASTE VAPEN Provsprängningen genomfördes nära Kinas gräns och landet var snabbt ute och fördömde den. Det är Kina som kan ha en chans att påverka Kim Jong-un att trappa ner aggressiviteten.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Natten till i går registrerades ett skalv i nordöstra Nordkorea. Strax efteråt gick diktaturen ut med att Nordkorea gjort en lyckad testsprängning av en

vätebomb. Om det stämmer så finns världens farligaste vapen i händerna på en diktatur ledd av Kim Jong-un.

Sent i går eftermiddag hade FN:s säkerhetsråd ett extrainkallat möte på grund av kärnvapentestet. Resultatet blev ett enhälligt fördömande och att rådet ska förbereda ytterligare åtgärder mot Nordkorea.

Kina kan ha en chans

Frågan är hur omvärlden ska hantera att ett så instängt och farligt land fortsätter med sin upptrappning. De internationella förpliktelser som finns kring kärnvapen är Nordkorea lika intresserade av som frihet för sin befolkning. Inte alls. Landet har vid tre tidigare tillfällen gjort atomprovsprängningar som lett till sanktioner från omvärlden. Innan säkerhetsrådets möte i går kom uppgifter att ytterligare sanktioner skulle diskuteras. Ja, det kan testas igen.

Men Kina, medlem i säkerhetsrådet, har huvudrollen. Provsprängningen genomfördes nära Kinas gräns och landet var snabbt ute och fördömde den. Det är Kina som kan ha en chans att påverka Kim Jong-un att trappa ner aggressiviteten.

Kan inte lösas militärt

Oavsett vilka de exakta åtgärderna från säkerhetsrådet blir måste målet vara att undvika en upptrappning, det går inte att bomba bort hotet från Nord-

korea. Det kan tyckas lockande att gå in och krossa landets militär för att oskadliggöra landet.

Men syftet med Nordkoreas kärnvapen är att slippa just detta.

– Om ingen inskränker vår suveränitet kommer vi inte att använda kärnvapen, sa Nordkorea under gårdagen enligt CNN.

En världskatastrof är bara minuter bort om Nordkorea skulle välja att attackera miljonstaden Seoul. Det är anledning nog till att det är omöjligt att lösa konflikten med hjälp av rena militära medel.

Vill skrämmas

Om det var en vätebomb är i skrivande stund oklart, det kan ta upp till en vecka att få klarhet och det vore inte första gången Nordkoreas officiella kanaler kommer med överdrivna nyheter.

Men säkert är att någon form av sprängning har skett och att landet vill skrämma omvärlden. Det är ett syfte som uppnås.

Ansvaret ligger nu hos FN att se till så inte Nordkorea blir ett än större hot mot världsfreden.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM