ÅSIKT

Löfven kan inte vinna på grisar

S valanalys från EU-valet visar att de inte kan vara ett enfrågeparti för jobb

Valanalys I dag kom Socialdemokraternas valanalys efter EU-valet. Slutsatsen är att partiet blev akter akterseglade trots vänstervinden.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under supervalåret i fjol röstade över 50 procent av väljarna på ett rödgrönt parti i Europaparlamentsvalet. Ett val där Socialdemokraterna fick 24,19 procent, en liten minskning sedan förra valet.

Idag presenterade Socialdemokraterna sin valanalys på Aftonbladet debatt.

Det är på många sätt en svidande självkritik.

Hälften vänster

I EU-valet definierade sig nästan 48 procent som klart eller något till vänster. I ett sådant politiskt landskap är det svårt att se strax över 24 procents väljarstöd för Socialdemokraterna som en valseger. Även om partiet, i brist på självförtroende, hade satt som mål att i alla fall inte minska.

Socialdemokraterna har en lång tradition av valanalyser som mynnar ut i att partiet inte nått ut med sitt budskap. Politiken var egentligen en valvinnare men den nådde inte väljarna. Dagens analys sticker dock ut. Slutsatsen är att Socialdemokraterna drev fel frågor - på fel sätt.

En fråga

Man ville prata om miljö, arbetsvillkor och jobb. Till slut handlade det nästan bara om svenska kollektivavtal i Sverige.

En fråga som är viktig och som verkligen rör Europapolitiken. Dessutom en bra fråga om man vill prata om konkreta lösningar på problem.

Men man kan inte vinna val på enbart en fråga.

Till skillnad från småpartier behöver Socialdemokraterna ha genomtänkta svar på alla frågor.

Vänstervind

Vänstervinden handlar i första hand inte om jobb utan om en färdriktning för hela samhället. När Feministiskt initiativ pratade om jämställdhet fångade de en del av tidsandan som Socialdemokraterna missade. När Miljöpartiet plockade miljön och Vänsterpartiet rättvisa så var det sällan en annan politik än vad Socialdemokraterna stod för. Men småpartierna lyckades fånga väljarna.

Resultatet blev att människor som ville ha grön, rosa eller rödare Socialdemokratisk politik röstade på andra partier. Ett problem som följde med Stefan Löfven ända till riksdagsvalet.

Grisvalet

Socialdemokraternas styrka har alltid varit dess bredd. Jobben är en viktig fråga men Socialdemokraterna ska inte vara ett enfrågeparti. Ett parti som vill vara 40 procent kan inte ha samma strategi som ett litet. Jobbfrågan är en del av ett större samhällsprojekt där grön, rosa och rödare politik måste vara med.

I EU-valet jagade Centerpartiet och Miljöpartiet röster genom att tävla om vem som älskade grisar mest.

Så kan inte en socialdemokratisk valstrategi byggas.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Maria Ehlin Kolk