ÅSIKT

Folk sitter ett dygn i en stol på akuten

Foto: TT
Satsningen på hälsa är bra, men det hjälper inte när människor får vänta ett dygn på att få vård
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Psykiatrin i Malmö är i kris. Patienter har fått vänta 24 timmar i en fåtölj innan de får en egen säng. Neddragningar på vårdplatser leder till att patienter skrivs ut i förtid för att ge plats för nya. Nu larmar personalen rapporterar P4 Malmöhus.

Malmö är inte unikt. Sjuksköterskebrist kombinerat med neddragningar av vårdplatser har drabbat hela landet. Äldre blir fast på akuten i väntan på inläggning och barn i Stockholm får inte cancervård i tid.

Begränsade satsningar

I vårbudgeten var samtidigt satsningarna på sjukvården mycket begränsade.

Fria läkemedel till barn lanserades som utlovat. Även 200 miljoner var avsatt för ökad kvinnohälsa. Bra och viktiga förslag - men de räcker inte.

Dels för att det är för lite pengar. Men också för att hälso- och sjukvård hänger ihop men delvis kräver olika lösningar.

Hälsoarbete handlar om att förebygga sjukdom. Men enbart politik på hälsoområdet kan inte förebygga bort behovet av sjukvårdspolitik.

Den psykiska ohälsan ökar. De 200 miljonerna för ökad kvinnohälsa ska delvis finansiera en bättre förlossningsvård. Men också prioriteras till kvinnosjukdomar som historiskt sätt varit nedprioriterade i vården. I dag görs mer än var tredje sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa och kvinnor är överrepresenterade bland de sjukskrivna.

Förebyggande behövs

Förebyggande arbete behövs. Samhällets kostnader ökar lavinartat och framförallt finns människor bakom siffrorna. Budgetens satsning på kvinnohälsa och ökade anslag till elevhälsan för att minska psykisk ohälsa bland unga är viktig och behövs.

Men de hjälper inte de patienter som får tillbringa natten i en fåtölj på psykakuten.

Vårdens problem är som vår trasiga tågräls. Självklart de stackars pendlarna glada att det äntligen görs något åt det eftersatta underhållet på järnvägen. Men framförallt behöver de någon som gör något nu så att de kan ta sig till jobbet.

Statens ansvar

Landstingen styr hälso- och sjukvård. Men fungerande hälso- och sjukvård är också ett statligt ansvar. Och det ansvaret kan inte enbart röra förebyggande arbete.

Att väntetiderna på akuten ökar och att gamla hamnar i en ond cirkel mellan hem och sjukhus är ingen slump.

Sjuksköterskebristen stänger allt fler avdelningar och antalet vårdplatser blir färre för varje år.

Det som nu behövs är bättre löner och arbetsvillkor för sjuksköterskor. Sjukhusen måste sluta tömmas på vårdplatser.

Gabriel Wikström (S) måste vilja något med sin sjukvårdspolitik. Både vara beredda att skjuta till pengar där det behövs men också skapa förutsättningar för framtidens vård.

Bra vård kräver investeringar. Men då måste regeringen våga.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.