ÅSIKT

Gärna stranden - men först ska världen förändras

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

HALMSTAD

Vem sa att ungdomar inte bryr sig om politik?

Trots nära 30 graders värme och badstranden Tylösand strax intill fyllde de unga socialdemokraterna tältet till brädden. De pepprade Bosse Ringholm, Wanja Lundby-Wedin och Göran Johnsson med frågor om välfärd och arbete. Ska vi ha tillväxt till vilket pris som helst? Borde inte pensionsfonderna göra mer för svenska företag istället för att spekulera i snabba aktieklipp?

Finansminister Ringholm mindes kanske sin egen tid som SSU-ordförande när han såg de röda fanorna vid entrén till vallägret. Det har gått ett bra tag sedan SSU hade hans bok "Socialism" som studielitteratur. Men även igår talade Bosse Ringholm om ideologi. Han citerade Ernst Wigforss om arbete som grunden för välfärden och gick till angrepp mot fiffel och jättebonusar.

- Den internationella kapitalismen har förändrats drastiskt, sa Ringholm. Ägarna har abdikerat, de drar vidare till nästa företag när det inte passar längre. Direktörerna styr och tar ut höga bonusar. Näringslivet borde börja en sanering av sin moral, både internationellt och i Sverige.

Även Metalls ordförande Göran Johnsson talade om valet mellan kvartalskapitalism och långsiktig tillväxt. Han efterlyste ägare med större ansvar och en diskussion om hur pensionsfonder och försäkringspengar kan användas för att utveckla näringslivet. Göran Johnsson kritiserade företaget Ericssons nya bonussystem:

- Jag är rätt trött på direktörer som ska ha betalt så många gånger. Om inte det ena systemet ger bonus så hittar de på något annat.

Göran Johnsson och industrimannen Carl Bennet har tagit fram en mängd förslag om hur den svenska industrin ska växa. Gruppens rapport fick beröm av finansministern. Men Bosse Ringholm ville inte lova mer än att regeringen ska överväga förslagen i budgetarbetet.

Seminariet i Halmstad handlade också om tillväxtens innehåll, och om stressiga jobb. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin vill ha arbetsplatser som utvecklar människor, inte sliter ut dem. Det räcker inte att sätta upp mål för att minska sjukskrivningarna, sa hon, vi måste se till att folk faktiskt mår bättre också.

Panelen blev luddigare när Martin Vallstrand från SSU-Front i Stockholm frågade om ekonomisk demokrati. Det blev inte lättare när en annan SSU-are krävde löntagarfonder.

Viktor Stening, också från SSU-Front, fick däremot Bosse Ringholm att säga att tillväxten måste vara ekologiskt hållbar.

- Det är bra att finansministern tycker att ekologi och global helhetssyn är en av de viktigare frågorna i ekonomin, sa Viktor Stening efteråt. Men det borde märkas mer i den dagliga politiken.

På väg till lägret läste jag i ett skyltfönster "Ligg på stranden och lyssna medan börsen går i vågor", Det var SE-banken som lockade med en gratisradio till sina kunder. Det rådet lär inte ha glatt så många den här sommaren.

SSU:arna gör det motsatta. Sviker stranden och diskuterar hur börsvågorna ska minska.

Mats Engström

ARTIKELN HANDLAR OM