ÅSIKT

Tyskt val med stövlarna på

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Europa väntar. Den 22 september går Tyskland till val. Opinionsinstituten har förutspått ett förödande nederlag för de tyska socialdemokraterna.

Nu har översvämningarna förändrat allt. Gerhard Schröder framstår som handlingskraftig och tydlig.

Förbundskanslern besökte snabbt de drabbade områdena, satte av pengar till ett nödprogram, bjöd in grannländerna och EU-kommissionen till krismöte i Berlin. I går presenterades mätningar som visar en uppgång för socialdemokraterna och ett rejält fall för Edmund Stoibers kristdemokrater.

Stoiber har haft svårt att hitta sin roll i det som kallats den värsta tyska naturkatastrofen på hundra år. Han stannade på sin semester vid Nordsjön även när hemstaten Bayern drabbades.

Liberalerna FDP har liknande problem. Partiledaren Westerwelle gör en jippobetonad turné i sin gula Guidomobil-buss samtidigt som tv visar bilder på människor som störtar ner i vattenmassorna.

De gröna tar chansen att lyfta fram klimatförändringarna som valfråga. Varför har kristdemokraterna CDU ingen miljöansvarig i sin skuggregering? frågar de. Det kan visa sig vara ett skott mot Stoibers akilleshäl. ”För Stoiber är miljön ett problem av mindre betydelse”, skriver Peter Köpf i sin biografi om CDU-ledaren. Stoiber vill sänka miljöskatterna, liksom Bo Lundgren i Sverige.

Gerhard Schröder tycks också vinna på sin kritik av planerna på ett angrepp på Irak. En majoritet av väljarna stöder hans linje, och tidningen Die Zeit ägnar hälften av sin stora intervju med Schröder åt denna heta valfråga.

De tyska socialdemokraterna går längre än att kräva ett FN-mandat för ett krig mot Bagdad. ”Jag avråder från att skapa en ny krishärd genom ett militärt angrepp”, sade Schröder på ett möte i söndags. ”Oavsett vad FN beslutar så måste Tyskland välja sin egen väg”, säger partisekreteraren Franz Müntefering.

Frågan är ändå om Schröders nystart räcker för att behålla makten. Stoiber lär använda morgondagens stora tv-duell till att angripa kanslern för den stagnerande ekonomin. Arbetslösheten kan fortfarande stoppa en röd-grön valseger.

De tidigare kommunisterna, PDS, hoppas bli vågmästare. De tycks vara ute efter något som liknar vänsterpartiets samarbete med de svenska socialdemokraterna. Hittills har Göran Perssons tyska kollegor avvisat sådana inviter.

Men kanske blir det Schröders chans att hålla Stoiber borta från kanslerposten.

Den politiska Europakartan blir betydligt blåare om kristdemokraterna och liberalerna tar makten i Berlin. Då kan Stoiber bilda ett högerns radarpar med Jacques Chirac i Paris. Sannolikt till nackdel för jordbruksreformer, östutvidgning och miljö. En fortsatt röd-grön regering kan däremot balansera högerns framgångar i andra länder. Valet den 22 september rör inte bara tyskarna. Det handlar också om makten i Europa.

Mats Engström