ÅSIKT

Vackra ord bygger inte fler lägenheter

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Blir det en särskild bostadsminister när Göran Persson ombildar sin regering? Det finns i alla fall gott om arbetsuppgifter. Barnfamiljer och pensionärer med låga inkomster tjänar på årets budget. Propositionen är magrare för ungdomar som jagar efter någonstans att bo.

På Bosse Ringholms budget-cd finns några uppslag. Regeringen tänker tillsätta en bostadssamordnare för ungdomar. Boverket ska arbeta för att det byggs billiga och bra mindre lägenheter. Kanske blir det så småningom lättare att låna pengar till den första egna lägenheten. Men hur ska det gå till i praktiken?

Regeringen vill mana fram en optimistisk bild av byggandet. ”Målet om minst 30 000 nya bostäder är inom räckhåll”, heter det i finansplanen. Biträdande finansminister Lars-Erik Lövdén pekade nyligen på Stockholm som ett område där det går framåt.

Det är sant. I huvudstaden har det skett en radikal förändring. Den borgerliga utförsäljningen av gemensamt ägda lägenheter förra mandatperioden byttes mot en offensiv politik för ökat byggande. Regeringens investeringsstöd har haft en viss effekt.

Bostadsbristen kommer ändå att finnas kvar lång tid framöver.

– Stockholm vill växa med 150 000 invånare till år 2030, säger finansborgarrådet Annika Billström. Den här volymen, beslut om 24 500 nya bostäder, måste ligga konstant många år framöver.

Bara i Stockholms stad står 95 000 människor i bostadskö. De nybyggda lägenheterna blir ofta så dyra att många inte har råd med dem.

– Bostäderna måste vara en del av den generella välfärden, säger Annika Billström.

Hon är kritisk till hur regeringen sköter frågan:

– Det är viktigt att en gång för alla bestämma om man ska ha en social bostadspolitik eller bara en byggpolitik, som det är i dag. Där tycker jag att regeringen bryter mot fyra partikongressbeslut som inte gör mer. Man har ingen genomtänkt helhetssyn på boendet.

Det viktigaste är ett nytt finansieringssystem, menar Stockholms finansborgarråd. Det måste stimulera till lägre produktionskostnader och bättre förvaltande.

Annika Billström är inte ensam om sin kritik. Det finns ett stort missnöje med bantningen av den sociala bostadspolitiken, tidigare ett flaggskepp för socialdemokratin.

– Jag är oroad över den brutala bostadsbrist som fortfarande är en verklighet i vårt land, skriver exempelvis SSU:s ordförande Ardalan Shekarabi i ett uttalande. Enligt honom anser 65 procent av de unga vuxna att det är svårt att få tag på bostad.

Den socialdemokratiska partiledningen tycks äntligen ha uppfattat kritikens styrka. Bostäderna står högre på den politiska dagordningen, men budgetpropositionens lösa löften duger inte. Det måste till en ordentlig satsning på billiga och bra lägenheter inför nästa val.

De borgerliga privatiseringarna i Stockholm bidrog till maktskiftet 2002. Varför använder inte socialdemokratin möjligheten att göra riksdagsvalet 2006 till en fråga om marknadshyror eller bra bostäder för alla?

Mats Engström