ÅSIKT

Knattarna fastnar i Reinfeldts stängsel

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi tog en extrasväng genom Djursholm med minibussen, på väg till teaterlägret. Tonåringarna från Tensta-Rinkeby stirrade på lyxvillorna. ”Kan det se ut så här i Sverige?” undrade en av dem.

Minnena från tiden i Tensta dök upp mellan Karl Bertil Jonsson och nyårsraketerna. Fredrik Reinfeldts jultal hade fastnat i huvudet.

Moderatledaren använde sin tid i basketlaget Tensta Tigers som exempel när han presenterade moderaternas Knattemiljard till idrotten.

”På basketplanen gjordes ingen skillnad på hudfärg eller bakgrund. Där gällde prestationen.”

Jag tänker inte raljera över hur ofta Tensta Tigers dyker upp i lanseringen av varumärket Reinfeldt. Det är bra att en moderatledare bär med sig sådana erfarenheter, även om familjen bodde i ett radhus i Bromsten och flyttade till Täby när Fredrik var tolv.

Det intressanta är hur den vuxne Fredrik knyter samman Tensta med budskapet från sin bok ”Det sovande folket” (1993). Där ställs den förkvävande välfärdsstaten mot medborgarnas egna initiativ.

Nu, liksom då, hänvisar Fredrik Reinfeldt till ideologen Hans Zetterbergs teser om det civila samhället. Enligt Zetterberg står striden mellan politikens makt och människors eget ansvar. Socialdemokratins förhatliga välfärdssystem passiviserar. Friheten måste återerövras genom att minska den offentliga sektorn.

Moderatledaren har tonat ned skildringarna av hjärndöda medborgare och talar inte längre om drastiska nedskärningar. ”Det civila samhället”, i Hans Zetterbergs tappning, ska i alla fall bli ett budskap fram till valet. Så måste både jultalet och andra utspel tolkas.

Möjligen har vice ordföranden Gunilla Carlsson fört in en ny dimension, lånad från de tyska kristdemokraterna.

Partiet är fortfarande marknadsliberalt men använder en social retorik för att mjuka upp budskapet.

Att Gunilla Carlsson dessutom kramar fackföreningar och säger sig älska kollektivavtal är knappast en slump.

Men Tensta Tigers hade gissningsvis en skattefinansierad idrottshall att träna i. Våra ideella teatergrupper kunde samlas i Rinkeby Folkets Hus, som socialdemokratin drivit fram medan moderaterna ville minska stödet till samlingslokalerna.

Skolorna kring Järvafältet har tuffa förutsättningar men får extra resurser genom att Stockholms stad omfördelar mellan stadsdelarna.

Det ökar chansen att ungdomarna engagerar sig. Folkrörelser och offentlig sektor måste stödja varandra, inte ställas i konflikt. Det ser inte Stockholmsmoderaterna, som vill minska omfördelningen.

Dessutom går det stängsel genom moderaternas civila samhälle. Det var inte långt från familjen Reinfeldts radhus i Bromsten till hyresvåningarna i Tensta. Desto längre är det mellan Tensta och Djursholm, eller varför inte mellan Rinkeby och Täby där Filippa Reinfeldt styr.

De borgerliga villakommunerna vägrar bygga hyresrätter och tar emot ytterst få flyktingar.

Där ligger huvudansvaret för segregationen, inte hos en för stark offentlig sektor.

Mats Engström

ARTIKELN HANDLAR OM