ÅSIKT

Hallå, skruva upp valtemperaturen

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jag kliver av tåget i Västerås men tänker inte på tomrummet förrän jag gått runt centrum i en kvart.

Inga klistrade valaffischer.

Inte ett tappat flygblad.

Första tavlorna ser jag på bussen till miljonprogrammets Bäckby. Utanför några villor småler Fredrik Reinfeldt. Bredvid honom en besvärjelse: ”Man ska inte behöva ha dubbla lås för att sova lugnt om natten”.

Däremot upptäcker jag inte några valbudskap kring Bäckby centrum där det verkligen skulle behövas. Förra gången röstade bara 65 procent av invånarna i riksdagsvalet.

Minna Katebi är en av dem som känner Bäckby bäst. Hon har fått pris för sitt mångåriga arbete med barn och föräldrar.

Det är inte intresset som brister, menar hon.

– De flesta talar om politiska saker. Skolan. Vården. Nu är till exempel många besvikna för att deras barn inte får plats på utbildningar för snickeri, verkstad, fordon.

Men det är svårt att se hur man kan påverka. Allting sker så långsamt, tycker Minna Katebi:

– Ali behöver hjälp, larmen går, de ska ordna stöd men det dröjer. Efter ett år har Ali fått märket att han är dum i huvudet, sedan blir det bara värre.

Många tappar förtroendet efter alla löften, vet inte vem de ska lita på. Andra förlorar intresset när de går utan jobb. Arbetslöshet var den viktigaste förklaringen när Västerås stad undersökte det låga deltagandet i förra valet.

Misstron borde oroa alla partier. Socialdemokratin i Västerås har dessutom en annan utmaning. Ekonomin går bra, högskolan är en framgång, staden växer, men det betyder också att befolkningen får en annan sammansättning. Fler högutbildade med goda löner röstar.

Debatten om att socialdemokratin kan ”segra ihjäl sig” är inte ny. Traditionellt har ett svar varit välfärd för alla som partiet försvarat mot högerns skattesänkningar.

Den här gången är det svårare.

Hur är temperaturen i valrörelsen, frågar jag socialdemokraternas kommunalråd Ulla Persson:

– Sval. Oerhört sval.

Vad beror det på?

– Det är det jag frågar mig. Moderaterna har lagt en mjuk rök omkring sig som gör att det är svårt att komma åt dem.

Naturligtvis finns motsättningarna där ändå. Föräldrarna i Bäckby borde få höra mer om alla vuxna som socialdemokraterna vill anställa i förskolan och skolan. Det skulle inte bli av utan satsningarna på riksnivå, som alliansen är emot. Och hur trovärdiga är moderaterna när de plötsligt lovar att behålla Västerås energibolag, som de alltid tidigare velat sälja? Med alliansen vid makten kommer moderaterna att dominera, då är frågan om politiken blir lika snäll som Reinfeldt ser ut på affischerna.

Det tror i alla fall inte Ulla Persson:

– De är som en katt som jagar, de ligger still och sedan slår fällan till.

Uppe vid Sigmatorget står valstugorna prydligt på rad. Valarbetare från alla partier lägger massor av ideellt arbete på att öka intresset.

Men ändå. För att minska gapet mellan väljare och partier måste nog partierna tänka mindre på riskminimering och berätta mer om sina grundläggande värderingar. Särskilt i de områden där det känns längst till vallokalerna.

Mats Engström