ÅSIKT

Reinfeldt bluffar om akutsjukhusen

LEDARE

Vi tänker inte sälja akutsjukhusen,

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

lovade Fredrik Reinfeldt i söndagens

tv-duell.

Ändå står det svart på vitt i moderaternas budgetförslag för Stockholms läns landsting:

”Nya ägare ska sökas för hela akutsjukhus och/eller delar av akutsjukhus”.

Samma sak i Skåne, Uppsala och Kalmars län. Moderaterna vill bolagisera och sälja ut.

Förra mandatperioden skulle Stockholm

vara det borgerliga skyltfönstret. Det gick inte så bra, med miljardunderskott och valförluster. Kanske är det därför Reinfeldt talar så lite om regionen.

Annars kunde han börja med sin hemkommun Täby. En av de rika villakommuner som bygger alldeles för få hyresrätter och stänger ute flyktingar.

Täby och Nacka har inspirerat alliansens barnomsorgspeng, men när Filippa Reinfeldt införde ett liknande system blev det kaos i dagisköerna.

Moderatledaren kunde fortsätta med sin kollega Kristina Axén Olin

i Stockholms stad som

i söndags drabbade samman med finansborgarrådet Annika Billström.

Moderaterna vill sänka skatten med en krona, men Kristina Axén Olin svarade inte på frågorna om vad det betyder för barnen och de äldre.

Den fräna debatten i Vasaparken visade tydliga ideologiska motsättningar. Annika Billström vill skapa jobb genom att satsa på den gemensamma sektorn. Barngrupperna i förskolan har minskat och staden har gjort en rejäl satsning på personalen i äldreomsorgen. Bostadsbyggandet har äntligen fått fart med många hyresrätter.

Kristina Axén Olin vill däremot fortsätta utförsäljningen av allmännyttan. Förra gången sålde de borgerliga partierna lägenheterna till underpris. Många i innerstan gjorde miljonklipp.

Nu ömkar Axén Olin för invandrare i förorterna, men hon berättar inte vem som får betala upprustningen av miljonprogrammet om husen privatiseras.

Det blir knappast de högavlönade på Östermalm.

Forskare har visat att de borgerligas skolreformer ökat segregationen. Ändå vill moderaterna stoppa den omfördelning mellan stadsdelar som ger skolor i utsatta områden mer stöd. Det är en politik som kommer att öka utanförskapet och det våld som Kristina Axén Olin säger sig bekämpa.

Reinfeldt kunde också tala klarspråk om trängselskatten. Ja-partierna har sagt att de kommer att respektera folkomröstningen i Stockholm stad. Moderaterna vägrar ge besked.

Köerna växer återigen på Stockholms

infarter. Kristina Axén Olin talar om motor-

vägar som tar många år att bygga och om kollektivtrafik som hon inte har pengar till.

Tänker Reinfeldt låta glesbygden betala Axén Olins trafiklöften – liksom resten av Sverige ska betala avskaffad fastighetsskatt för villaägarna i Täby och Danderyd?

Mats Engström