Aftonbladet
Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Folkets förtroende finns på Tensta torg

Det blåser kallt i Tensta. Snön faller när jag kommer upp ur tunnelbanan.

Nalin Pekgul står ändå utanför vårdcentralen och väntar på Filippa Reinfeldt. Det moderata landstingsrådet dyker inte upp.

Alltså ingen debatt, men möte blir det i alla fall. När Nalin Pekgul pratar om orättvisorna i Vårdval Stockholm stannar allt fler och lyssnar.

– Vi kan inte acceptera att inte alla får lika bra vård, säger ordföranden för det socialdemokratiska kvinnoförbundet.

I det nya systemet försvinner den socio–ekonomiska ersättning som gett områden i miljonprogrammet mer resurser.

– Jag har jobbat på Tensta vårdcentral och vet hur tungt det kan vara, säger Pekgul.

Mötet slutar med en uppmaning att komma nästa vecka, och nästa, ända tills Filippa Reinfeldt dyker upp.

Jag frågar Nalin Pekgul varför hon står där i kylan i stället för att diskutera med moderatpolitikern i tv, som landstingsrådet vill.

– Det är många här som inte tittar på svenska nyheter, säger Tenstabon Pekgul.

– Misstänksamheten blir större när det blir försämringar utan att man vet varför. Att debattera på torget här är en fråga om demokrati.

Jag åker tillbaka in mot stan och tänker på Fredrik Reinfeldts motto: ”Jag går sida vid sida med folket, vars förtroende jag bär”.

     

José Manuel Barroso har varit på besök. Han kom till Stockholm samma dag som riksdagen debatterade fiskekrisen, men med en portugisisk ordförande för EU-kommissionen är chanserna små att det blir någon radikal förändring av utfiskningen.

Vänsterpartiet krävde i riksdagen att Sverige stämmer EU-kommissionen för att den inte skyddar den biologiska mångfalden.

Var är socialdemokraterna i Europapolitiken? Urban Ahlin sa inte mycket om EU i veckans utrikespolitiska debatt.

Samma sak var det när regeringen senast informerade riksdagen om det kommande ordförandeskapet. Gruppledaren i EU-nämnden, Susanne Eberstein, tyckte att regeringen prioriterade för många frågor. Ingenting om vad som saknades, om skillnaderna i värderingar.

Senare skärpte (s)-ledamöterna Hillevi Larsson och Bosse Ringholm tonen. De frågade vart det sociala Europa tagit vägen, varför jämställdhet och arbetsvillkor aldrig på allvar finns med i regeringens dokument.

EU-minister Cecilia Malmström svarade som vanligt att även de frågorna är viktiga.

Men vad det handlar om nu är vilka konkreta initiativ regeringen tar. Där är det alldeles för tunt.

Mona Sahlin behöver ett ordentligt EU-kansli och en strateg av Lars Danielssons snitt om socialdemokratin inte ska hamna i skuggan av regeringens ordförandeskap.

     

I morgon har filmen ”Utlämnad” premiär. Europarådets Thomas Hammarberg påminde nyligen på Dagens Arena om att det fortfarande finns många frågetecken kring den svenska avvisningen av två egyptier år 2001.

Det har han rätt i. Statsrådsberedningen kallade till ett extra sammanträde med regeringen när beslutet skulle tas. Det var ett kollektivt beslut att lita på Egyptens garantier och att avvisningen skulle ske omgående. ”Alla som var med på regeringssammanträdet visste vad ärendet gällde”, säger dåvarande statssekreteraren Gun-Britt Andersson. Förre Säpo-chefen Klas Bergenstrand, som tillträdde efter avvisningen, slog fast att polisen hade det fulla ansvaret för verkställandet av beslutet.

När ska Thomas Bodström och övriga inblandade som fortfarande är vid liv berätta hela sanningen?

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Ledare

Visa fler
Om Aftonbladet