ÅSIKT

Gerhard kan vinna, sa Göran Persson

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Man måste vårda partiet, sa Göran Persson just som tranorna steg mot rymden.

– Kontakterna med fackföreningsrörelsen måste fungera. Modernisering är nödvändig men måste kombineras med trygghet.

Jag hade bett Persson förklara varför svensk socialdemokrati överlever medan partikamrater i Västeuropa slukas av högerpopulister.

De flesta vänsterpartier har brutit mot de tre råden. Italienare slaktade sina partier. Spanjorer använde partiet till att tjäna pengar. Fransmännen gav fan i facket. Norrmännen moderniserade med en sådan intensitet att medlemmarna försvann.

– Ska du inte åka till Tyskland och berätta för Gerhard Schröder hur han ska klara valet, frågade jag Persson.

Svaret var oklart formulerat men innebörden klar. Efter en valseger far Persson till Tyskland.

– Gerhard är klok och stark. Han kan reda ut det besvärliga läget, sa Persson.

Möjligen har de båda fört några manligt kärva samtal med varandra. Schröders öppningstal inför valrörelsen dallrade av perssonska råd. SPD ska garantera att utbildning och vård befrias både från kommersialism och elitism. Storbolagen är viktiga för tillväxten men måste öppnas för politisk insyn och övervakning. Den sortens markörer lyser upp socialdemokratins ärofulla förflutna och lite darrigare praktik.

– Socialdemokratin är garanten för arbetsrätten , sa Schröder till den stora tyska fackföreningsrörelsen, länge kallsinnig till regeringspolitiken.

Den tyska borgerligheten vill som europeisk höger och företagsägare bryta ned facken, osäkra anställningsvillkoren och befria sig från socialt ansvar.

När Schröder och Persson – båda populärare än sina respektive partier – talar om det ekonomiska systemet låter det som om de läser ur samma manus: Marknadsekonomi, fast med bevarade sociala värderingar och ingen imitation av USA:s kapitalism, så präglad av skurkföretag.

Inslagen om ”det moderna” är måttfulla: Kamp mot högerpopulismens främlingsfientlighet och engagemang för jämställdhet.

Viktigt i en tid då borgerliga partier ständigt bildar regering med de främlingsfientliga och tysk höger föredrar kvinnor som flyttar hem till köket.

– Socialdemokratin vinner val när ekonomin är i ordning och utrikespolitiken ligger fast, sa Göran Persson en gång i våras när vi samtalade. Han kommenterade valutsikterna.

Perssons ekonomibetyg är långt bättre än Schröders. Utrikespolitiken sköter både Persson och Schröder tillsammans med två av ländernas mest kompetenta och respekterade ministrar. Persson föredrar försiktighet (förståelsen för Sharon har äntligen klingat av), Schröder väljer kamp och motstånd i den fråga som snart kommer att dominera världen: USA:s väntade krig mot Irak.

Schröder hävdar den europeiska självständigheten och säger absolut nej till krigsäventyret. Göran Persson borde låna den delen av förbundskanslerns manus.

Olle Svenning