ÅSIKT

Facket mobiliserar i Blackpool – mot regeringen Blair

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tåget från London till Blackpool heter Virgin och är privat. Resan på cirka 30 mil kostar 2 500 kronor och sträcker sig över fem extremt obekväma timmar. Ingen servering, ingen värme. Personalen ber om ursäkt.

Energiproblemen har möjligen att göra med det privata energibolagets konkursekonomi. En av tidernas största krasch. Kärnkraften bär bokstavligen särskilt stor skuld.

Enkla spekulationer sa att kongressens Irakdebatt skulle bli dramatisk. En partikon-gress underkänner inte sin partiledare innan han förhandlat färdigt i FN.

Labourkongressens stora, laddade debattämne sammanfattades i stället i bokstäverna PFI. Översatt till konkret politik: Privatfinansiering av offentliga angelägenheter. Vägar, sjukhus, bostadsbyggande.

På strandpromenaden gnisslar en dubbeldäckad spårvagn förbi: ”Den offentliga sektorn främst. Nej till vinster i vården”. Så står det på den rullande affischtavlan. Landets största fackförbund Unisons budskap.

PFI-systemet, i princip skapat under Thatcheråren, innebär att skattebetalarna via staten skyfflar mångmiljardbelopp till de privata företagare som vill tjäna en hygglig slant på sjuka och gamla.

– Ett brott mot hela NHS-systemet, dundrar den militante facklige ledaren Bill Morris i den budoarliknande kongressalen.

NHS står för den allmänna och jämlika sjukvård som brittiska liberaler och labourpolitiker införde efter andra världskriget.

Finansminister Brown håller ett rasande tal mot fackföreningsrörelsen och lovar: Hur kongressen än röstar så ska PFI bestå.

Dave Prenlis från Unison vill inte förödmjuka Blairregeringen. Han framför fackets kompromisslinje: PFI bör utsättas för en förutsättningslös och objektiv granskning.

Förslaget är raffinerat: säga nej till en utredning om en hundramiljarders fråga, dessutom ideologiskt kontroversiell och som dagligen retar medborgare.

Partiledningen avvisar okänsligt och arrogant. Fackets seger blir överväldigande, mer än två tredjedelars majoritet.

Blair måste kanske ändå lyssna på medlemmarna. Hans parti har svagare stöd än Göran Perssons. Medlemsantalet har i det närmaste halverats på fem år. Partiet är i djup ekonomisk kris. Facket har pengar, alltfler medlemmar och politiskt stöd.

New labour känner sig nog vilset i Blackpool. Stan tar emot med sina gamla karuseller, dragshower, fisk och chips, fallfärdiga syltor och lottostånd. Åldringar värmer benen i höstsolen. Lätt rosiga män höjer förmiddagens första öl. Påbyltade par packar upp matpaket på den annars ödsliga stranden. Old labour håller fest.

I morgon får de svar. Tony Blair håller sitt stora tal om allt från kriget i Irak till kampen mot facket. Kongressen hålls i Vinterträdgården.

I går var det inte många som tänkte på rododendron eller annat hortikulturellt. Snarare anade vi en stillsam doft av Vinterpalatset.

ARTIKELN HANDLAR OM