ÅSIKT

Gudfaderns sista suck – uppdraget är slutfört

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En absurditet, sa den gamle mannen som varit italiensk premiärminister sju gånger. Han hade just dömts till 24 års fängelse.

Domstolen i Perugia mätte upp straffet för det brott Giulio Andreotti ansågs skyldig till: medhjälp till maffiaregisserat mord på en journalist.

Andreotti, ofta kallad ”den fromme”, symboliserar med sin lilla, tunna, böjda kropp den italienska efterkrigstiden. Han förenade sig med politikens centrum redan 1947 och fick då Alcide de Gasperi (en av EU:s tre grundare) till beskyddare. Det finns en klassisk om än ofta berättad historia om de bådas gemensamma kyrkobesök. de Gasperi sökte sig dit för att tala med Gud, Andreotti för att samtala med prästerna.

Han visste var makten fanns åren efter kriget: i Vatikanen, hos kristdemokraterna, USA och hos maffian. Han organiserade sitt eget maktsystem, i Rom och på Sicilien. I huvudstaden tog han exempelvis hand om fotbollen. Han blev beskyddare både för Lazio och Roma. Förhandlingar skedde på vip-läktaren.

Klientsystemet förfinades av Andreotti. Till hans nära vänner hörde så olika personer som Federico Fellini, gamla fascister och Salvo Lima, en period placerad i maffians centrum.

Andreotti var särskilt mån om sitt sicilianska inflytande och byggde en egen politisk maskin på ön. Maffiamän som Lima och Vito Ciancimino levererade röster till Andreotti och kristdemokraterna. Andreotti skrev i en av sina många fullklottrade anteckningsböcker, att ”raccomandazione” var något självklart: man hjälper sina grannar, man skapar hopp hos dem som tror på solidaritet mellan människor.

Klientelismen, korruptionen och nepotismen gavs en gudomlig ideologi.

Blodiga mord rev sönder Andreottis förfinande maktpolitik.

Kristdemokraternas ledare Aldo Moro avrättades av Röda brigaderna, Cosa Nostra mördade vildsint på Sicilien, både otroget fotfolk och de högsta domarna. Furstemordet och maffiamorden skuggade Andreotti. I Moros efterlämnade dokument pekas han ut som en iskall maktmänniska, ointresserad att rädda den kidnappade partiledaren.

På Sicilien mördades Salvo Lima, maffioson som lyfts in i EU-parlamentet. Andreottis skyddsling hade misslyckats som budbärare mellan maffian och staten.

En journalist Mino Pecorelli (arbetade också för säkerhetstjänsten) hade spårat Moros alla dokument. Han mördades och Andreotti kopplas nu juridiskt till mordet.

Andreotti förstod efterkrigstidens realpolitik, berättar en nära vän som suttit i samma senatsutskott som den gamle mannen. ”Han förhandlade fram en rimlig terrornivå för maffian, kompromissade med amerikanerna om acceptabla eftergifter och gjorde upp med påvestaten om vad kristdemokraterna skulle uträtta. Hans subtila manövrerande byggde på en förenade idé: kommunisterna ska hållas borta från makten.”

Kommunismen är död och Andreottis uppdrag slutfört.

Han avtackas med ett 24-årigt fängelsestraff.