ÅSIKT

Tusen år av kamp mot EMU

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För tillfället tycks kampen för brittiskt medlemskap i EMU sjunka ner i graven. Nej-sidan är nästan tre gånger större. Möjligen har medborgarna anpassat sig till de mäktigaste tabloidernas nej-kampanjer. De flaxar med Historien och leder nationen i kollektiv allsång: Rule Britannia.

The Sun och The Daily Mail, landets två största dagstidningar med samlad upplaga på runt sex miljoner, ställer den ärorika brittiska historien mot euron."Blair ger upp Storbritannien för Europa."

Euron jämförs med Vilhelm Erövraren som för mer än tusen år sedan besegrade engelsmännen. Oklart om Sun-läsaren är helt familjär med Vilhelm, men han hade ändå med något franskt att göra. Normandie åtminstone. Grodätare.

Denna historiska smutsfläck från 1066 har suddats bort av stora segrar över spanska armadan 1588, Napoleon 1805 och Hitler 1940, skriver Sun. Fast nu lurar euron och med den följer, berättar tabloiderna, risken att Nelson-monumentet monteras ned och den där "lille skiten Napoleon" hissas upp på Trafalgar Square.

"Rädda ditt land", begär Daily Mail i en förstasides-ledare. Kriget behöver inte föras på fältet, det räcker med att skicka in namn och adress och krav om folkomröstning om EU:s framtid. Tabloiderna har redan beväpnat sig med flera hundratusentals underskrifter.

Ägaren till konservativa Telegraph-imperiet, Conrad Black, håller med. Tidningslorden lovar ställa sina trupper till förfogande: mot Vilhelm Erövraren.

Den bleke högerledaren Iain Duncan Smith, med militärt förflutet, är redan mobiliserad.

EU-konventets ordförande Giscard d"Estaing har, skriver tidningarna, samma planer om en europeisk superstat som Napoleon och Hitler. Blair måste ge denne "arrogante, nedlåtande, snobb" samma svar som hans maktgalna föregångare fick. Giscards planer "är det största hotet mot vårt sätt att leva sedan normanderna landsteg 1066", skriver Daily Mail. Konventets planer är en "planritning för tyranniet", instämmer The Sun.

Det värsta är att denne 77-årige fransman föreslår att de förnäma brittiska spionorganisationerna M-15 och M-16 ska dela med sig kunskaper och hemlig information. Med fransmännen. Aldrig i helvete.

Jingoism kallas den här sortens hållning. Aggressiv, militant nationalism. Den kopplas stenhårt till våldsamma kampanjer mot flyktingar och asylsökande: "De snyltar på vår välfärd." Tabloiderna behärskar den sortens historieskrivning. Myterna lever upp på puben, fotbollsläktaren och snabbköpet. Alltså: Nelson, Churchill och hela det stora vita imperiet ska växlas till några slags låtsaspengar. En ny konspiration av fransmännen.

Ja-sidan kontrar med att euron är bra "om de fem ekonomiska kriterierna uppfylls". Och, säger Tony Blair, vi vill ha ett försiktigt EU med liten makt. Först och främst måste vi vårda relationerna med USA.

Där talar de i alla fall engelska. På något vis.

Olle Svenning