Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Inte orimligt med en EU- representant i FN

   Göran Persson har stundtals distanserat sig från Olof Palmes och Ingvar Carlssons utrikespolitik. Han har delvis skrivit en egen agenda för Mellanöstern och ibland visat förståelse för USA som världspolis. Det praktiska engagemanget för bistånd och nedrustning överlämnade Persson till Anna Lindh.

I går talade dock Persson till FN:s generalförsamling med ord och analyser som kunde varit lånade från hans föregångare.

 

Persson vill reformera FN:s beslutssystem, mindre av veto-rätt och mer plats för länder från exempelvis Latinamerika och Afrika. Kraven kunde vara hämtade från den omfattande rapport om FN:s framtid, som Ingvar Carlsson och Shridath Ramphal lämnade för tio år sedan.

Persson berättade för FN att Sverige äntligen ska uppfylla biståndspolitikens enprocentsmål. Ett konkret bidrag till att ta ansvar för Millenniumdeklarationens mål att halvera världsfattigdomen. Kanske förmår regeringen med tiden också att solidarisera sig med Carlssons/Ramphals idéer om ett ekonomiskt säkerhetsråd i FN med resurser att bekämpa såväl fattigdom som ekonomiska kriser. Ett möjligt alternativ till Världsbankens och Valutafondens fattigdomsalstrande liberalism.

 

Förra veckans regeringsförklaring rymde suddiga formuleringar om terrorism och en eländig deklaration om Mellanöstern. När Persson äntligen stod i FN:s talarstol kunde han på en gång fördöma terrorns våld och skissera orsakerna till terrorism: fattigdom, brist på demokrati, förtryck, intolerans.

Han la bort artigheterna mot sin vän George W Bush och kritiserade, mer än indirekt, USA-administrationen för att låta kampen mot terrorn sudda ut respekten för mänskliga fri-och rättigheter och internationella rättsregler. Med en svart ironisk formulering sammanfattade Persson USA:s havererade Irak-politik: ”Vad Irak och hela regionen behöver är inte ett nytt krig utan en ny fred.”

 

Slopad veto-rätt i säkerhetsrådet skulle kunna innebära att USA inte längre kan blockera FN-resolutionerna 242 och 338 (palestiniernas rätt till en stat och slut på Israels ockupation).

Göran Persson uttalade sig entydigt för en sådan politik och förvandlade därmed till makulatur regeringsförklaringens formuleringar om Mellanöstern.

Ett av den amerikanska högerns många krig riktas mot FN: irrelevant, korrupt, babblande. Hårda domar över en organisation som bidragit till att avveckla apartheid, till att lösa konflikter i Guatemala, Moçambique och Nicaragua. Som medverkat till att skapa fred i massdödens Östra Timor och Kambodja.

 

EU har mer än USA finansierat FN:s fredsoperationer och konfliktförebyggande arbete. Den europeiska unionen arbetar praktiskt för en rättvis fred mellan israeler och palestinier. Tongivande EU-regeringar motsatte sig USA:s krig mot Irak, det som Kofi Annan kallar illegalt.

Perssons försiktiga antydan att EU ska ha en gemensam representant i säkerhetsrådet är inte helt orimlig.

Olle Svenning
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Ledare

Visa fler
Om Aftonbladet