Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Får Hizbollah och Hamas vinna val?

   Bakom mig, högt uppe på en bergskulle, ligger al-Khiam-lägret, där israelerna torterade dem som gjorde uppror mot deras långa ockupation av södra Libanon. Jag fortsätter längs det krigshärjade landskapet och stannar till i det numera aningen turistiska Sayda, sönderbombat under Israels operation ”Vredens druvor”.

Södra Libanon är sedan fem år befriat och kallas vanligen Hizbollah-land. ”Guds parti” drev ockupationsmakten ur landet.

 

Bilen rullar på, de få korta milen in mot Beirut. Jag har bestämt möte med ledare för Hamas, den palestinska organisationen som har kontor i Libanons huvudstad. Samma dag möts Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah och Kahled Meshaal från Hamas. De högtidlighåller årsdagen av Israels avrättning av Hamas legendariske skapare, shejk Yassin.

Hamas lokaler ligger i det fattiga södra Beirut, inte långt från de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila, eländiga som syd­afrikanska kåkstäder och härjade av råttpest. Inne i lägren fladdrar affischer som hyllar Hamas och fördömer drogmissbruk.

 

Ali, en av Hamas ledare, för mig upp på en något sliten vindsvåning och serverar sött te.

Jag frågar Ali, palestinier, uppvuxen i ett av flyktinglägren, vad Hamas gör för de 300 000–400000 som lever i lägrens misär.

– Jag vill helst inte tala om lägren, det är så oändligt sorgligt. Vi försöker sedan länge hjälpa till med hälsovård, skolgång och livsmedel. Det har ordnats via vår välgörenhetsorganisation Senabel. Nu har USA låtit terroriststämpla Senabel. Därför kan vi inte längre ta emot bidrag och våra resurser töms ut.

 

Hamas och Hizbollah, nationella befrielserörelser men också ansvariga för blodiga terrorattacker, sköter den mest progressiva socialpolitiken i Libanon och de palestinska områdena. I de högmoderna sjukhusen arbetar också kristna och vården är tillgänglig för alla.

– Flyktingfrågan är avgörande. Utan att den får en lösning kan det inte bli varaktig fred i Mellanöstern. Frågan diskuteras inte ens av Israel och USA, säger Ali.

Han nämner andra hinder för fred: Israels ovilja att ge upp bosättningar på Västbanken, motståndet mot att lämna östra Jerusalem och oviljan att släppa 8 000 palestinska fångar.

 

Jag frågar varför Hamas är berett att gå in i PLO, upprätthålla vapenstillestånd med Israel och delta i politiska val.

– PLO står inför en omorganisation och vi vill delta i den. Vi kommer inte att acceptera att någon enskild riktning styr och dominerar rörelsen. Abu Mazen är en tydligare ledare än Arafat, men han är svag och kommer inte att sitta länge. Fatah väljer ny ledning i augusti.

– Vi är beredda att acceptera en vapenvila, men varaktig fred är bara möjlig när Palestina blivit en suverän stat med gränser som före kriget 1967. Allt i enlighet med FN:s resolutioner. Vapenvila förutsätter att Israel avstår från aggressioner och från att bygga ut bosättningarna.

Varför sa Hamas nej till att delta i presidentvalen, men ja till kommunal- och parlamentsvalen? undrar jag.

– För oss är valen till de folkliga församlingarna de viktiga. Sådana val uttrycker palestiniernas syn på den framtida politiken. Det är den vi vill företräda, säger Ali, som kalkylerar med att Hamas kan vinna cirka 40 procent av rösterna: ”Ingen organisation får egen majoritet”, säger han.

 

Hamas deltar alltså i det demokratiska bygge för Mellanöstern som president Bush vill genomföra? frågar jag.

– USA:s planer för Mellanöstern gäller intresse- och säkerhetspolitik. Jag tvivlar på att Bush accepterar demokratiska val som ger Hamas och Hizbollah del i regeringsmakten. De kallar ju oss terrorister. Se hur det gick i Algeriet. Tyvärr följer EU i huvudsak okritiskt efter Bush. Européerna borde vara intresserade av att skapa en värld som inte styrs av en enda stormakt.

På gården utanför Hamas kontor inspekterar säkerhetsvakter detaljerat besökande bilar.

– Hizbollah sköter det militära i Libanon. Däremot samarbetar vi om politiken, säger Ali.

Tillbaka på hotellet trycker jag fram Hizbollahs egen tv-kanal, al-Manar. Rutan fylls av vajande fanor i gult, organisationens – och Vatikanens färg.

Hizbollahs tv-kanal höll minneshögtid för Johannes Paulus II.

Olle Svenning
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Ledare

Visa fler
Om Aftonbladet