ÅSIKT

USA:s moraliska motgångar i Irak

Våldet ökar, dödstalet stiger

Fånglägret, där 173 sunniaraber spärrats in och blivit misshandlade.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Iraq Body Count rapporterar regelbundet antalet dödade i Irak. Antalet lik uppskattades i torsdags till mellan 26?994 och 30?420. USA:s armé har dödat 37 procent av de civila offren. En högre siffra än för andra inblandade i kriget.

Det drar ihop sig till parlamentsval i Irak. Medan valrörelsen förbereds har USA:s militär praktiserat ”Operation Stålridå” i den sunniarabiska delen av landet.

Staden al-Qaim, nära den syriska gränsen, har systematiskt bombarderats. Skildringar inifrån berättar att skolor, sjukhus och bostadskvarter lagts i ruiner. Den amerikanska journalisten Dahr Jamail intervjuar läkaren Walid al-Obeidi, slagen och fängslad av de amerikanska styrkorna: ”De ockuperade sjukhuset i åtta dagar och tog det till sitt kontor.”

Häromdagen dödades minst 47 människor när al-Qaim bombades. Ungefär samma dödssiffra som när en USA-helikopter attackerade en bröllopsfest just i al-Qaim.

Operation Stålridå mobiliseras ungefär på årsdagen av det blodiga slaget om Fallujah, där dödstalen översteg ettusen och stan lades i ruiner. Ännu är det oklart hur många av stadens moskéer som kunde räddas. Den massiva krigsoperationen ville eliminera motståndsmän och terrorister.

Ingenting tyder på framgångar: våldet ökar, dödstalen stiger, bestialiska terroristattacker fortsätter. Ett hundratal mördade de senaste två dagarna.

Italienska medier har i veckan visat bilder på offer för USA:s krigföring. Bomber med vit fosfor hade slitit sönder kroppar och bränt svåra sår i dem.

Ungefär samma vecka som USA äntligen erkände krigföring med de klibbigt, brännande vapnen, avtäcktes ett fångläger, där 173 sunniaraber spärrats in, blivit misshandlade och svultits. Ansvaret är den irakiska rege-ringens.

Den bör rimligen ha influerats av beskyddarmakten USA:s metoder, till exempel de systematiska övergreppen och skändningarna i Abu Ghraib-fängelset. Den omfattande tortyren dokumenteras av Human Right Watch.

Den ekonomiska korruptionen i Irak kan mätas i mångmiljardbelopp, Bushs medarbetare har tagit för sig. Inom kort inleds rättegång mot en amerikansk affärsmän, anklagad för att med miljonbelopp försökt muta sig till feta Irak-kontrakt.

I senaste numret av The New York Review of Books presenteras den jurist som försåg USA-administrationen med något slags legala argument för den praktiserade tortyren. Han heter John Soo och var George W Bushs utvalde och förtrogne. Soo föraktade internationella lagar om mänskliga rättigheter. Att hota fängslade med avrättning är acceptabelt om döden inte sägs vara omedelbart förestående. USA-soldater kunde, med samma hemmagjorda lagar, tillåtas droga bort motståndares medvetande, bara ”själva kärnan i individens

personlighet” bevarades.

Varje begränsning av presidentens rätt att beordra tortyr, skrev Soo, är att betrakta som övergrepp mot konstitutionen.

Soo tar oss in i dagspolitiken. Han försvarade nämligen USA-praktiken med ”extraordinära utlämnande”. USA kunde kidnappa ett betydande antal misstänkta terrorister och överlämna dem till tredje land, känt för att tillämpa tortyr. Det smutsiga jobbet utlokaliserades, till exempel till Egypten. Bekant också i den skamliga svenska erfarenheten.

Överlämnandet tycks ha varit omfattande att döma av de hemliga amerikanska fängelserna, till exempel i Europa och den omfattande CIA-organiserade flygfrakten till och från europeiska destinationer, bland dem några svenska.

De repressiva lagarna i USA exporteras till Europa och blir omfamnade av flertalet regeringschefer. De antiliberala rekommendationerna paraderar: spärra in misstänkta 90 dagar utan rättegång, upphäv organisations- och religionsfriheten, övervaka skolbarn, bugga, telefonavlyssna. ”Friheten eroderar”, skriver den flitige liberalen Timothy Garton Ash. På London School of Economics säger den gamle vise sociologen Zygmunt Bauman, att staten skiftat uppgift från att skydda välfärden till att förkunna skräckvisioner och bygga övervaknings- och kontrollapparater.

Moraliskt och opinionsmässigt håller Bush-administrationen på att definitivt förlora Irak-kriget.

Dessvärre smular han i sitt fall också sönder avgörande demokratiska och liberala värden.

Olle Svenning