ÅSIKT

Byt ut Carl Bildt mot Hans Blix

1 av 2 | Foto: YVES LOGGHE/AP
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

14 SEPTEMBER 2008. En svensk flagga och en röd fana dekorerade Anna Lindhs grav i torsdags den 11 september, dödsdagen och de brutala attentatens datum.

Jag stannade till en stund på Katarina kyrko­gård, min granne, på vägen till ABF-huset. Två äldre bildade män med anknytning till den mördade utrikesministern skulle tala om följderna av det magiskt hotfulla 11 september: Ingvar Carlsson, som en gång placerade Anna Lindh i sin regering och Hans Blix, som Anna Lindh förvandlade till vapeninspektor med uppgift att spåra massförstörelse­vapen i Irak. Lindh fann och övertalade Blix, då 72 år, när han var i färd med att betvinga en ­glaciär.

USA:s krigbygge

Blix, den evige liberalen, kallade Bush­administrationen ”extremistisk”, besatt av en nykonservativ dröm att skapa global amerikansk hegemoni. USA bygger baser runt hela världen och hotar med att inringa Ryssland, som ser sig tvingat att försvara sitt närområde. Ett kallt krig återuppstår.

Ingvar Carlsson, som mer än de flesta politiska ledare föreslagit reformer av FN-­systemet, beskrev hur Bushadminist­rationen smält ner den globala sympativågen för USA efter 11 september genom att kränka internationell rätt och inskränka medborgerliga fri- och rättigheter: Guantanámo är det grövsta exemplet. Carlssons teser sammanfaller väl med den liberala publicisten Anthony Lewis. I senaste numret av New York Review of Books genomför han en systematisk genomgång av ”USA:s officiella sadism”, till exempel den omfattande praktiken av tortyr av fångar.

I de två stora krigen (Irak och Afghanistan) betraktas de självutnämnda befriarna allt oftare som ockupanter, resonerade Blix.

Osäkrare värld än före 2001

Krigen kan inte längre vinnas, säger också höga amerikanska befälhavare.

Ahmed Rashid, författare och liberal journalist, som skrev den upproriskt varnande boken om talibanerna, gör en svart prognos i sin nya bok ”Descent Into Chaos”: Sju år av USA-lett krig mot terrorism­en har skapat en betydligt osäkrare värld än före 2001. ”Afghanistan är på nytt på väg mot avgrunden”.

Med Hans Blix understatement: ”Väst har försuttit sina möjligheter i Afghanistan”. En omedveten replik till Anna Lindh som egendomligt nog trodde att kriget skulle kunna vara en möjlighet för det afghanska folket och att återuppbyggnaden och ­befrielsen av kvinnorna skulle gå snabbt.

Blix stödde däremot med sin samlade intellektuella tyngd Anna Lindhs ständiga motstånd mot svenskt medlemskap i Nato.

Blix, som studerar de långa ­vågrörelserna i internationell politik, beskrev hur USA med hjälp av Natoexpansion är på väg att bygga en global ”demokratisk allians” som helt enkelt ska överta FN: s roll och därmed sätta säkerhetsrådet och veto-systemet ur spel. Med denna nya maktallians skulle USA utan större hinder kunna genomföra militärexpeditioner och omgestalta värld­en efter sina maktintressen.

”Missilförsvaret skapar irritation”

Ingvar Carlsson, som gjorde Sverige till EU-medlem, oroades över att USA genom att bygga missilförsvar åt Polen och Tjecki­en, skärper konflikten mellan Ryssland och EU: ”Besluten har skapat en betydande irritation inom EU”, sa Carlsson angelägen om EU-relationerna med Ryssland men en aning skrämd över det pris EU, efter Georgien, redan fått betala till Putinsystemet.

Sverige borde inte, som nu, tillhöra de hökaktiga regeringarna inom EU: ”Vi ska främja integration och ömsesidigt beroende mellan EU och Ryssland”, sa Blix: Samförstånd byggt på gemensamma intressen, i stället för sanktioner och isolering. Blix oroade sig för att Sverige blivit en utrikespolitisk hök: en attack mot vårt lands aktivistiske utrikesminister.

I?går, två dagar efter Blix och Carlssons analyserande och reflekterande samtal steg ”höken” Carl Bildts röst ut ur radion: lördagsintervjun.

Än en gång jämförde han Rysslands militärintervention i Georgien med Hitlers europeiska strategi. Enligt en UD-promemoria tillrättavisades Bildt skarpt för den groteska jämförelsen av franske utrikesministern Bernard Kouchner.

Bernard var sömnig, sa Bildt. Sedan läxade han upp sin personal på UD för att de spred olämpliga dokument.

Efter Bildts intellektuella kollaps är det lätt att ställa kravet: Hans Blix till UD.