ÅSIKT

Selimovic – Jutterströms inspiratör?

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När Christina Jutterström för över 25 år sedan tågade ut från Rapports nyhetsredaktion var det en stolt och nyskapande tv-kanal hon lämnade. Som inrikeschef hade hon blivit något av den moderna journalistikens urmoder. Det var inte, som påstås, bara politiska rapporter från Kanslihuset, utan reportage där människor berättade om en arbetsmiljö där reabränslet tog flygmekanikers kroppar och ett klassamhälle där städerskor strejkade för högre lön i Skövde och Kiruna.

När hon nu uppstår som ny direktör återvänder hon till ett företag där allt hänt under de senaste tio åren. Konkurrensen är stenhård från kommersiella kanaler. Ledningens kvartalspolitik har skapat håglöshet bland medarbetare som vill slåss för en television i allmänhetens tjänst.

Nyligen hörde jag berättas att en av de gudabenådade filmfotografer, som Jutterström reste runt med som reporter på Rapport, förra året löstes ut med pension – trots att han är yngre än den nyutsedda direktören. Han ansågs vara företagets bästa fotograf och hade filmat de produktioner som SVT vunnit internationella priser med. Ledningen ansåg honom tydligen för exklusiv och tackade med cigarettändare i plast med SVT:s emblem.

När den egna kompetensen inte tagits tillvara eller skingrats har det gått som det gjort. Nu gör Jan Stenbecks marknadsinriktade bolag även debattprogram åt SVT och det har kostat för debattörerna att vara med.

Utnämningen av Jutterström är inte det viktigaste. Utan valet av ny programdirektör. Det måste vara långsiktigt och återge medarbetarna stolthet, arbetslust och inspiration.

Budgivningen är het var den nye ska sökas. Från de eviga kandidaterna till nya namn som Lars Adaktusson. Den senare är säkert en habil nyhetsreporter – men är inte den kvoten redan fylld? SVT:s ordförande Allan Larsson var nyhetsjägare på gamla tv-nytt, Jutterström på Rapport.

Public service är mer än nyheter.

Den nye måste sökas i vidare kretsar än tidigare trunkbärare. Stockholmsfixeringen måste brytas. Varför inte en programdirektör som Jasenko Selimovic? Den konstnärlige ledaren på Göteborgs stadsteater som på några månader förvandlade en tynande teater till den kulturellt och publikt ledande i Sverige. Som haft modet att ta in både klassiker och nyskriven dramatik om rasistmordet i Kode och diskoteksbranden vid Backaplan.

När denne flykting från Bosnien som 29-åring blev chef för Stadsteatern delade Selimovic ut en programförklaring till alla göteborgare med frågor som: ”I alla diskussioner har man sällan intagit publikens perspektiv. Viktiga frågor har saknats? Varför håller vi egentligen på med teatern? För vem spelar vi? Vilken roll har publiken?”

Nyckelfrågor som i dag gäller just för Sveriges Television.

Återstår att se om Jutterström vågar tänka nytt och söker en programdirektör med Selimovics kvaliteter som står för mod, moral och lust, eller om den nye frälsaren hämtas från den gamla kretsen.

Rolf Jansson