ÅSIKT

Propellern vi borde sluppit

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den schweiziske finansmannen Martin Ebner landade som en multimiljardär i svensk industri och försvann från ABB lika snabbt och Garboliknande som förre näringsministern Björn Rosengren ur regeringen. Dessutom på samma dag.

Martin Ebner var den som återgav den prickiga flugan en renässans i den ekonomiska världen. Sådant yttre attribut är i kapitalistiska krislägen viktiga för analytikernas bedömningar och helhetsbild.

Vem minns inte hur Pehr G Gyllenhammars flotta hatt fick ekonomijournalister att under Renaultfusionens heta dagar glömma den gyllene aktie i Volvo som han utfärdat? Eller hur Jonas Birgerssons shorts och fleecetröjor gav börsjournalistiken en ny dimension.

Martin Ebner är bara en av många globala glidare. I Sverige blev han känd för att tvinga Wallenbergsfären att riva slöjorna från de pensionsavtal i miljardklassen som ABB beviljat Percy Barnevik och Göran Lindahl. Det var i och för sig ett renhållningsarbete. Vem kunde ana att Sveriges industriella kronjuvel utvecklats till ett pensions- och försäkringsbolag för dess egna direktörer? Men detta räckte inte för Ebner att nå målet, att ta makten över hela Wallenbergimperiet.

Martin Ebners kapacitet består i att försöka blåsa upp värdet på ett företag och sedan sälja. Duktigare än så framstår han inte som, nu när hans finansvälde tycks falla samman.

Metoderna känns igen från fastighets- och bankkrisens dagar. Det är också börs- och kvartalskapitalismens kris som tvingar Ebner ut ur ABB. Den marknad och kapitalism som sägs vara rationell tycks ha en inbyggd drift att varje årtionde lura sig själv och sedan återuppstå under nya säljande namn och med nya yttre attribut.

Som industriman framstår Martin Ebner som vacklande. I Sverige hann han sälja ut AGA, i stället för att utveckla dess industriella kapacitet. Industrimän i AGA:s styrelse som motsatte sig försäljningen rensades ut.

Det var också om ABB:s pensionsavtal Ebner tog strid. Men hörde vi honom någonsin brännmärka att ABB:s industriella kärna – tåg, kraft och turbiner – såldes ut eller att antalet arbetare i Västeråsfabrikerna rasat från 6 000 till i dag 1 700?

Nä, den propellern har svensk industri mått bäst av att slippa. Den nye näringsministern borde ta sig en funderare över hur vi ska skydda oss från fler prickiga flugor.

Rolf Jansson