ÅSIKT

Sverige sviker hbtq-aktivister

Foto: BEN CURTIS / AP
I Uganda är det straffbart att vara hbtq-person.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hbtq-aktivister från Uganda är inte välkomna i Sverige. RFSL håller just nu i en ledarskapsutbildning i Stockholm där 27 personer från 13 länder deltar. Men inte den ugandiska hbtq-aktivisten Bob Bwana. Han har nekats visum av svenska migrationsmyndigheten av rädsla för att han ska söka asyl i Sverige.

Beslutet är uppseendeväckande.

För två månader sedan undertecknade president Youweri Museveni en skärpning av lagstiftningen som gör det straffbart att vara hbtq-person i Uganda. Den som bryter mot lagen riskerar livstids fängelse.

Skärper visumregler

Nyligen riktade biståndsministern Hillevi Engström stark kritik mot Ugandas behandling av hbtq-personer. 

– Regeringen står fast vid sitt kraftfulla fördömande av Ugandas lagstiftning som kränker hbt-personers mänskliga rättigheter. Svenskt bistånd är inte villkorslöst. Därför väljer regeringen hålla inne utbetalningar inom stat till stat, har Hillevi Engström sagt.

Frågan är om den ena handen vet vad den andra gör, när Sverige samtidigt skärper sina visumregler så att ugandiska hbtq-personer inte släpps in i landet.

”Oerhört smärtsamt”

RFSL:s utbildning är finansierad av bland andra svenska Sida och syftar till att stärka den globala hbtq-rörelsen. Deltagarna väljs ut bland ett stort antal sökande utifrån kompetens, erfarenhet och behov av utbildningen. Uganda är ett länderna där behovet anses vara stort.

– Det är också oerhört smärtsamt att få ett sådant här beslut just nu, när behovet av stöd utifrån för vår rörelse är som störst. Sverige och andra allierade har en plikt att agera och inte bara prata – you need to practise what you preach, säger Bob Bwana till RFSL.

Det är pinsamt att Sverige sänder dubbla signaler till den globala hbtq-rörelsen.

ARTIKELN HANDLAR OM