ÅSIKT

Otryggheten gör människor sköra

När regeringen för sex år sedan införde de nya hårda reglerna i sjukförsäkringen kom varningar från läkare och experter om att det skulle slå hårt mot människor med psykisk ohälsa.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Småbarnspappan, vi kan kalla honom Johan, levde med kronisk smärta under flera år. Trots att läkarintygen visade att hans arbetsförmåga var helt nedsatt avslog Försäkringskassan hans ansökan om sjukpenning.

När Johan inte längre orkade kämpa mot myndigheterna tog han sitt liv. På golvet, i husets källare hittade hans fru honom livlös.

Den vanligaste dödsorsaken bland män är självmord, sju av tio - mellan 15 år och 44 år - är män.

Mansnormen

Enligt en ny rapport från föreningen Mind är den hårda mansnormen - där män inte får visa sig svaga - en av förklaringarna.

I en debattartikel skriver företrädare från föreningen att män är mindre benägna att söka hjälp när de mår psykiskt dåligt. Samtidigt har många ett svagare socialt nätverk runt sig än vad kvinnor ofta har.

Det här gör i sin tur att män blir mer utsatta vid stora förändringar i livet som vid exempelvis skilsmässa eller arbetslöshet.

Ekonomisk otrygghet

Socialstyrelsen har också kunnat se att det finns ett tydligt samband mellan ekonomisk otrygghet och psykisk ohälsa. Den som inte har en stabil inkomst mår dåligt. Det tär på hälsan att inte veta om man kommer att kunna betala hyran nästa månad.

När regeringen för sex år sedan införde de nya hårda reglerna i sjukförsäkringen kom varningar från läkare och experter om att det skulle slå hårt mot människor med psykisk ohälsa. Man var helt enkelt orolig för att den redan utsatta gruppen skulle löpa större risk att begå självmord.

Töres Theorell, professor emeritus i psykosocial medicin, var en av kritikerna. Och såhär sa han då:

– Jag blir starkt oroad över att människor som behöver vara sjukskrivna inte kan vara det. På sikt kan det bli en risk för folkhälsan, sa han till Svenska Dagbladet.

Samma år, 2008, införde regeringen också nolltolerans mot självmord.

Ungas självmord ökar

Men det har uppenbarligen inte hjälpt. Självmorden ökar. Inte sedan 1989 har så många unga tagit livet av sig som i dag.

Varför människor begår självmord har många orsaker. Men att det i vissa fall kan bottna i ekonomisk otrygghet är inte värdigt Sverige.

Framförallt för att det går att motverka ekonomisk otryggheten via politiska beslut. Sverige är ett rikt land, vi har råd att låta sjuka bli friska.

FAKTA

Hit kan du vända dig

Vårdcentral eller annan läkarmottagning Psykiatrisk mot­tagning.  
Personal på skola: lärare, skolsköterska, psykolog, socionom, husmor, skolvärdinna, fritidspersonal.  
  Ungdomsmot­tagning.  
  Präst, diakon. 
  Nationella hjälplinjen: 020 22 00 60. Alla dagar kl 13–22. 
  SPES, Riksförbundet för Suicid Prevention: 08 34 58 73. Telefonjour varje dag kl 19–22 
  Självmordsupplysningen: Chatt vardagar kl 19-22.www.mind.se 
  Jourhavande präst: via 112. Alla dagar kl 21–06 Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80. Alla dagar nattetid, kl 21–0 6 
BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111. Alla dagar kl 10-22 BRIS vuxentelefon – om barn: 077 150 50 50. Måndag–fredag kl 10–13 Jourhavande adoptionskompis: 020 64 54 30 
Röda Korsets telefonjour: 0771 - 900 800. Alla dagar kl 14–22. Röda Korsets mobilchatt SMS:a Kompis till 71 700. (kostar som ett vanligt sms). Vardagar kl 18-22 och helger 14–18. Röda Korsets datorchatt:www.jourhavandekompis.se. Vardagar kl 18-22 och helger 14–18. RFSL: Ring 020-34 13 16 eller skriv till [email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM