ÅSIKT

De tjänar pengar på syriska barn

Foto: AP
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Varannan syrier är nu på flykt. Tre miljoner människor har lämnat landet. De flesta befinner sig i grannländerna ­Libanon, Jordanien och Turkiet.

Syriska familjer flyr tillsammans med sina barn i hopp om att finna tryggare platser. Vi har sett bilderna, vi vet vad det är de flyr ifrån. Både våldet och ­terrorn från diktatorn Bashar al-Assad och terrorsekten Islamiska staten har tvingat människor att lämna hus och hem. ­Situationen blir allt värre.

En del av dessa människor försöker ta sig till Europa. Hittills i år har 150 000 korsat Medelhavet. Det är dubbelt så många jämfört med året innan. Men ­resan hit – som är kantad av livsfara – skördar också allt fler offer: 600 människor dog förra året. Hittills i år har över 3 000 människor drunknat.

De som till slut lyckas ta sig hela ­vägen upp till Sverige möts av nya ­svårigheter. På flera boenden – dit flyktingarna hänvisats – råder det allvarliga missförhållanden. Flera privata aktörer har näm­ligen insett att det går att tjäna stora pengar på att trycka ihop så många som möjligt på så små ytor som det bara går.

Som SVT kunde avslöja i veckan ­delar 21 personer på tre rum och ett ­enda badrum. En mamma berättar att hon och hennes tvååriga dotter i tre månader har tvingas bo i ett kök. När hon framförde kritik till ägaren fick hon svaret att ­”passar det inte kan ni sova utomhus”.

Samtidigt väljer lokala tjänstemän på Migrationsverket många gånger att se genom fingrarna, för att inte stöta sig med bolagen. Det här inte acceptabelt. Vi kan inte ha privata utförare som kammar hem stora vinster på att utnyttja flyktingarnas utsatthet. Ytterst är det de syriska barnen, som redan upplevt svåra omständigheter, som får betala priset.

ARTIKELN HANDLAR OM